Yeni Devlet Personel Rejiminin Ayrıntıları

Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısı geçen hafta içerisinde TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Ancak bu Kanun, kamu personelinden ziyade Devlet teşkilatına ilişkin düzenlemeler içermektedir. Kamu personelinin özlük haklarına ilişkin düzenlemeler ise Devlet Personel Başkanlığı, Maliye Bakanlığı ve diğer ilgili kuruluş temsilcileriyle akademisyenlerden oluşan bir grubun TODAİE'de devam edilen çalışmalarında yer alacaktır. Bu çalışmaya ilişkin ayrıntılar için tıklayın.

Haber Giriş : 18 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet personel rejimi değişiyor. Üzerinde çalışılan reform taslağında devlet memurlarının dörte üçü, sözleşmeli personel olacak, kamuda eşit işe eşit ücret gelecek.

Aralarında sağlık ve teknik hizmetler personelinin de bulunduğu 1.5 milyon dolayında devlet memuru, sözleşmeli statüsüne geçirilecek.

Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı, Maliye Bakanlığı ve diğer ilgili kuruluş temsilcileriyle akademisyenlerden oluşan bir grup tarafından hazırlanan taslak ile kamu personel rejiminde köklü bir değişiklik yapılacak.

Bazı konularda alternatifli önerilerin yer aldığı taslak ile devlet memurluğu unvanı büyük ölçüde daraltılacak, binlerce devlet memuru, memur sınıfından ayrılacak.

Yeni düzenleme ile daire başkanı ve üst düzey bürokratlar, askerler, hakim ve savcılar ile emniyet mensupları başta olmak üzere asli fonksiyonları itibarıyle devlet hizmetlerini sürekli yürütenler memur olarak bırakılacak.

Sekreter, odacı, bilgisayarcı, tercüman, daktilograf gibi kadrolarda çalışanlar ise sözleşmeli personel statüsüne geçirilecek.

Taslak çalışmalarında özel sağlık hizmetlerinin yaygınlığı dikkate alınarak devletteki sağlık personelinin de memur yerine sözleşmeli personel olarak istihdam edilmesi öngörüldü. Aynı şekilde teknik hizmetler sınıfında çalışan personel ile hukuk müşavirleri hariç kamudaki avukatların da memuriyetten sözleşmeliye geçiş yapması benimsendi.

-ÖĞRETMENLERİN DURUMU NE OLACAK ?-

Taslak ile hangi ünvanlarda çalışan memurların sözleşmeliye geçeceklerinin tek tek belirleneceği belirtilirken, bu konudaki detay çalışmaların sürdüğü ifade ediliyor.

Bir grup memurun durumu ise siyasi otoritenin kararına bırakılıyor. Bunların başında da öğretmenler geliyor. Taslak çalışmalarında öğretmenlerle ilgili çeşitli ülkelerin farklı uygulamaları masaya konulurken, öğretmenlerin memur olarak mı, yoksa sözleşmeli olarak mı istihdam edileceklerinin kararını hükümetin vereceği söyleniyor.

Personel reformunda hangi grupta yer alacakları konusunda kesin karar verilemeyen bir diğer meslek grubunu da din görevlileri oluşturuyor. Bunlarla ilgili kararın da daha sonra verileceği vurgulanıyor.

Yetkililer, personel reformunda memur ya da sözleşmeli olacak ünvanların tek tek sayılacağını, bu unvanlarda çalışanların ister bütçeli kuruluşlarda, ister belediyelerde, ister diğer kamu kurumlarında istihdam edilsin, düzenlemedeki statüye sahip olacağını bildirdi.

Yetkililer, halen 2 milyon dolayında bulunan memur sayısının personel reformu ile 500 binler seviyesine ineceğini, ancak bu konudaki kesin sayının detaylı çalışmanın tamamlanması ve hükümetin nihai kararı vermesi sonrası ortaya çıkacağına dikkat çekiyor.

-SINIF AYRIMI DA KALKIYOR-

Personel reformu ile birlikte kamu görevlilerine ilişkin 11 ayrı hizmet sınıflaması da son bulacak.

Halen genel idare, mülki idare, sağlık, teknik, eğitim öğretim, avukatlık, emniyet, din, hakim ve savcılık, öğretim elemanları ve yardımcı hizmetler olarak sıralanan hizmet sınıflarının yerini, ünvanlar alacak.

Devlet memurları Başbakanlık müsteşarından başlayarak aşağı doğru ünvanlarına doğru sıralanacak.

-MAAŞ SİSTEMİ BASİTLEŞECEK-

Yeni personel rejiminin yasalaşmasıyla birlikte maaş sistemi de daha basit hale getirilecek.

Mevcut sistemdeki maaş hesabında kullanılan toplam 40, bir memurun maaşında ise varolan 14-15 kalemlik farklı göstergenin yerine temel aylık ve görev aylığı gelecek.

Maaş göstergesi ve taban aylık göstergeleri doğrudan temel aylığın içine girecek, yüzdelik oranlarla düzenlenecek görev aylığı ise halen maaşların hesabında baz alınan diğer ödemeleri kapsayacak.

Bu arada maaş sistemine eklenecek bir başka kalemle, İstanbul ile mahrumiyet bölgelerinde çalışan kamu görevlilerine daha yüksek maaş ödenebilmesi için de yetki alınacak.

İşin güçlüğü, görev yapılan yerin niteliği, sorumluluk gibi unsurlar dikkate alınarak Bakanlar Kurulu'na maaşlarda marjinal farklılık yapma yetkisi tanınacak.

Bu şekilde örneğin İstanbul için ''Kamu görevlilerinin ünvanlarına göre ödenmekte olan maaşlar yüzde 10 fazlasıyla ödenir'' denilebilecek. Ya da ''Doğu ve Güneydoğu'daki illerde şu ünvanlardaki personele mevcut maaşlar yüzde 15 fazlasıyla ödenir'' şeklinde düzenlemelere gidilebilecek.

Böylece halen yaşam şartlarının zorluğu nedeniyle kamu personeli istihdamında zorluk çekilen İstanbul ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan illerde çalışan personele daha yüksek ücret ödenmesinin yolu açılacak.

-MAAŞIN TÜMÜNDEN KESİNTİ YAPILACAK-

Yeni sistemle birlikte devlet memurlarının ve diğer kamu görevlilerinin maaşlarının tümü Emekli Sandığı keseneğine tabi hale getirilecek.

Yeni düzenlemede izin gibi çeşitli sosyal haklar da Avrupa Birliği normlarına uygun kılınıyor. Bu çerçevede doğum izinleri ve diğer izinler yeniden düzenlenecek.

-MAAŞ HESABINDA KARMAŞA-

Bu arada günümüzde maaş hesabında oldukça karmaşa yaratan mevcut maaş göstergeleri şöyle sıralanıyor: Gösterge aylığı, taban aylığı, kıdem aylığı, ek gösterge aylığı, yan ödeme aylığı, 657 sayılı Kanuna göre personele ödenen tazminatlar, 926 sayılı Kanuna tabi personele ödenen tazminatlar, makam tazminatı, yüksek hakimlik tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, lojman tazminatı, yabancı dil tazminatı, asayiş tazminatı, ek tazminat, dışışleri hizmet tazminatı, emniyet uçuş tazminatı, askeri uçuş tazminatı, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu Üye tazminatı, yargı ödeneği, üniversite ödeneği, idari görev ödeneği, eğitim öğretim ödeneği, geliştirme ödeneği, Anayasa Mahkemesi raportör ödeneği, Uyşmazlık Mahkemesi Ödeneği, Özel İdare ödeneği, aile yardımı ödemesi, orman-arazi ödeneği, Tapu Kadastro arazi ödeneği, Çocuk Mahkemesi ödeneği, ek ders ücreti, vekalet ücreti, nöbet ücreti, fazla çalışma ücreti, karapara aklamayı önlemeye yönelik ücret, tayin bedeli, ikramiye ödemesi, fon ek ödeme tazminatı.

Maliye Bakanlığı verilerine göre, kamuda hizmet sınıfları itibarıyle memur kadrolarının dağılımı da şöyle:

SINIFLAR MEMUR KADROSU

Genel İdare Hizmetleri 498.671

Mülki İdare A. hizmetleri 2.163

Sağlık Hizmetleri 315.517

Teknik Hizmetler 106.009

Eğitim Öğretim Hizmetleri 632.372

Avukatlık Hizmetleri 2.766

Emniyet Hizmetleri 185.806

Din Hizmetleri 80.951

Yardımcı Hizmetler 225.708

Hakimlik Savcılık Hizmetleri 11.246

Öğretim Elemanları 114.757

Toplam 2.175.966

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber