Şahin, Bakanlar Kurulu sonrasında konuştu: Önce hükümet surulacak sonra seçim

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Temmuz 2007 20:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, cumhurbaşkanlığı seçiminin Bakanlar Kurulu'nun değil TBMM'nin meselesi olduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanı Bakanlar Kurulu'nda seçilmez, TBMM'de seçilir. Zamanı geldiğinde bütün bunlar tartışılır. Türkiye'de kurallar ve prensipler vardır. Bu kurallar ve prensipler çerçevesinde her türlü sorunun çaresi bulunur" dedi.

Şahin, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada 22 Temmuz seçimlerinin yapılması nedeniyle dün Başbakan Erdoğan'ın hükümetin istifasını cumhurbaşkanına sunduğunu, cumhurbaşkanının da yeni hükümet kurulana kadar hükümetin göreve devam etmesini rica ettiğini kaydetti. Bugünkü toplantının 59. hükümetin son toplantısı olmayabileceğini dile getiren Şahin, yeni hükümet kurulana kadar başka toplantılar yapılmasının da mümkün olduğunu, büyük ihtimalle önümüzdeki pazartesi günü Bakanlar

Kurulu'nun yeniden toplanacağını belirtti. Bakanlar Kurulu toplantısında 22 Temmuz seçimlerinin değerlendirildiğini anlatan Şahin, Başbakan Erdoğan ve bazı bakanların seçimlere ilişkin yorumlarda bulunduğunu ve seçimlerin büyük olgunluk içinde geçmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdiklerini ifade etti. Şahin, 22 Temmuz seçimlerine ilişkin genel olarak bazı tespitlerin yapıldığını belirterek şunları söyledi:

"Bu seçimlerle demokrasimiz daha da güçlenmiştir. Bunda Türkiye'nin Avrupa Birliği süreciyle de bağlantılı olarak daha özgür, daha demokratik bir ülke olmasının payı büyüktür. Halkın ana damarı ortaya çıkmıştır. 22 Temmuz seçimlerinde halkımız, siyasetin sadece siyaset aktörleri tarafından yapılması gerektiğini ortaya koymuştur. Türk milletinin ne kadar büyük bir millet olduğunu bir kez daha göstermiştir. Seçimler, batı dünyası ve İslam dünyası tarafından da büyük bir ilgiyle takip edildi. Seçimlerin

olgunluk içinde geçmesi ve kısa zamanda sonuçların alınması Türkiye'nin dış dünyadaki itibarını daha da artırdı. Binlerce seçmenin tatillerini kesip sandıklara koşması memnuniyet verici. Farklı görüşlere sahip partilerin meclise girmesi Türkiye için kazançtır. Kadınlarımız daha fazla milletvekili ile temsil edilme imkanı bulmuşlardır. AK Parti'nin 11 olan kadın milletvekili sayısı 31'e çıktı. Türkiye genelinde de 45 bayan milletvekili parlamentoda temsil edilecektir. Kadın milletvekilleri daha önce büyük

ölçüde büyük şehirlerden seçiliyorlardı. Şimdi Türkiye'nin her bölgesinden hanım milletvekilleri parlamentoya girdi. 22 Temmuz seçimleri, içe kapanmacı politikaların iflas ettiğini de gösterdi. Dışa açılmacı ve 70 milyon insanımızı kucaklayan politikalar kazanmıştır. Söz alan bakan arkadaşlarımız güven ve istikrarın kazandığını, bunun Türkiye için önemli bir kazanç olduğunu ifade etmişlerdir."

Şahin, seçimleri kazanmakla işin bitmediğini vurgulayarak tüm bakanların, Türkiye'ye yeni bir hizmet sürecinin başladığının altını çizdiklerini ifade etti. Daha çok çalışarak halkın refah seviyesini daha da yükseltmek zorunda olduklarını anlatan Şahin, "İçine girdiğimiz dönem, barış ve huzur içinde ülkemize ve insanımıza en başarılı hizmetlerin verileceği bir dönem olacaktır" dedi. Şahin, TBMM'nin önümüzdeki hafta yemin töreni için toplanacağını kaydederek, bunun ardından cumhurbaşkanı tarafından

görevlendirme yapılacağını, 5 gün içinde hükümet programının okunacağını, 2 tam gün sonra da güven oylamasının yapılacağını belirtti.

Açıklamalarının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Şahin, 'halkımız siyasetin sadece siyasi aktörler tarafından yapılması gerektiğini ortaya koymuştur' sözleriyle neyi kastettiğinin sorulması üzerine, "O cümlenin içinde neyi ifade ettiğimiz açık şekilde bellidir. Anayasada her kişi ve kurumun görev ve sorumlulukları bellidir. Siyaseti siyasetçiler yapar. Siyasete müdahele gibi algılanabilecek her türlü tavra halkımızın her zaman tepkisi olmuştur. Bu tepki seçimde ortaya çıkmıştır" diye konuştu.

Şahin, 'Kabine, Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra mı kurulacak?' sorusu üzerine, TBMM'de yemin işlemi tamamlandıktan sonra cumhurbaşkanının hükümet kurmak üzere görevlendirme yapacağını, bunun da çok kısa süre içinde gerçekleşeceğini ifade etti. Şahin, bu konuda tereddüte yer olmadığını ifade etti. Şahin, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı adaylığı konusunda parti ve hükümetin neden daha kuvvetli bir mesaj vermediği sorusu üzerine şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanlığı seçim süreci bir hükümet meselesi değil, TBMM meselesidir. Cumhurbaşkanı Bakanlar Kurulu'nda seçilmez, TBMM'de seçilir. Zamanı geldiğinde bütün bunlar tartışılır. Türkiye'de kurallar ve prensipler vardır. Bu kurallar ve prensipler çerçevesinde her türlü sorunun çaresi bulunur."

Şahin, 'Seçimde partinizin aldığı oy oranını bekliyor muydunuz?' sorusu üzerine kamuoyu anketlerinin buna yakın bir sonucu zaten ortaya koyduğunu hatırlattı. Şahin, beklentilerine yakın bir sonucun gerçekleştiğini belirtti. Başbakan Yardımcısı Şener ve Sanayi Bakanı Coşkun'un neden Bakanlar Kurulu toplantısına katılmadıkları sorusuna Şahin, "İkisi de görevli olarak Batı Trakya'ya Sadık Ahmet'i anma töreni için hükümeti ve Türkiye'yi temsilen gittiler. İkisi de daha önceden katılmak için söz vermişler.

Önümüzdeki Bakanlar Kurulu'na Ankara'da olurlarsa tabi ki katılacaklar" karşılığını verdi. Şahin, 'Alınan seçim sonucunda Başbakan Erdoğan'ın tek başına gelemezsek bırakırım restinin etkisi oldu mu?' sorusu üzerine, "Ben seçim yorumcusu değilim" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber