Seçimden önce açılan bütçeye ek tedbirler yolda

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 25 Temmuz 2007 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Seçim nedeniyle yılın ilk yarısındaki harcamaların artması, yıl sonuna kadar zorunlu harcamalar dışındaki tüm harcamalarda kısıtlamayı gündeme getirecek. Bu durum bütçede ek tedbirler alınmasına yol açacak. Ayrıca IMF'nin seçimlerden önce istediği tedbirlerin de daha sıkı uygulanması bekleniyor. Bu nedenle ödeneklerde ciddi bir kısıntı yapılma ihtimali güçlü olarak değerlendiriliyor. IMF'nin de hükümetin kurulmasının ardından ve 2008 bütçesi TBMM'ye gitmeden önce yeni bir gözden geçirme için gelmesi bekleniyor.

Maliyetler ilk sırada

Seçimlerden önce geçici işçilerin kadroya alınması, kuraklık kararnamesi, KDV'deki bu yıl ve 2008 yılında yapılacak indirimler, sağlıkta geçilen yeni politikalar gibi alınan kararlar nedeniyle yılın ikinci yarısında yeni tedbirlerin gündeme gelmesi bekleniyor. Geçici işçilerin kadroya alınması ile ilgili bürokratik çalışmalar devam ediyor. Bu konuda kamu kuruluşları bazında çalışma yapılıyor. Geçici işçilerin kadroya alınmasıyla ortaya çıkacak yaklaşık 800 milyon YTL'lik faturaya, kuraklık kararnamesiyle gelen yaklaşık 224 milyon YTL'lik fatura da eklenecek. Ancak geçici işçilerin kadroya alınmasına ilişkin maliyetin yaklaşık 200 milyon YTL'si bu yılı etkileyecek.

Sağlık bütçeyi zorluyor

Sağlıkta ise zaten son iki yıldır ödenekler aşılıyor ve yapılan harcamalar bütçeyi zorluyor. KDV'deki indirimlerin bu yıla etkisi ise 100 milyon YTL. Asıl büyük etki 2008 yılında devreye girecek indirimlerle ortaya çıkacak. Toplam KDV indiriminin gelir kaybı 800 milyon YTL olarak tahmin ediliyor. Bu durumda 2008 yılı başından itibaren 700 milyon YTL'lik bir kaynak ihtiyacı olacak.

Hükümetin kurulmasının ardından ekonomide duruma ilişkin bir değerlendirme yapılması bekleniyor. Alıncak tedbirlerin ardından da başta yatırım olmak üzere ödeneklerde daha ciddi tedbirlerin gündeme gelebileceği, bu nedenle de piyasanın daralacağı beklentisi hâkim. Konuya yakın kaynaklar, para politikasının zaten sıkı olduğunu, bütçenin de yıl sonuna kadar dengeli gitmesi gerektiğine işaret etti.

Ayrıca temmuz ayının sonuna gelinmesine rağmen hâlâ haziran ayına ilişkin bütçe sonuçları açıklanmadı. En son seçimlerden önce ocak-mayıs dönemi verileri açıklanmıştı. Seçimlerden önceki ay olması nedeniyle önem kazanan haziran ayında harcamaların durumu merakla bekleniyor. Haziran ayına ilişkin bütçe gerçekleşmelerinin bu hafta açıklanabileceği ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber