Sevk kalkınca SSK'lı üniversiteye hücum etti

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 29 Temmuz 2007 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HACER GEMİCİ

15 Haziran'daki Sağlık Uygulama Tebliği ile SSK'lılar üniversite hastanelerine sevksiz gitmeye başladı. Sadece İstanbul Tıp Fakültesi Üniversite Hastanesi'ne günde 7 bin yeni hasta geldi..

Sosyal Sigortalar Kurumu'na (SSK) bağlı vatandaşlara üniversite hastanelerinin kapısının açılması uzun kuyrukları geri getirdi. 15 Haziran tarihinden itibaren başlayan uygulamanın sonuçlarını görmek için gittiğimiz üniversite hastanelerinde sabahın erken saatlerinden itibaren uzun kuyrukların oluştuğunu gördük. SSK'lıların teknik donamımı daha iyi olduğu için tercih ettiklerini ifade ettikleri üniversite adeta akın ederken, bu durum rakamlara da yansımış durumda. Nitekim İstanbul Tıp Fakültesi Üniversitesi Hastanesi'nin günlük hasta sayısında net olarak artış göze çarpıyor. 15 Haziran'dan önce günde ortalama 26 bin 500 kişiye bakan İstanbul Tıp Fakültesi Üniversite Hastanesi'nde o tarihten sonra günlük ortalama hasta sayısı 33 bine yükselmiş bulunuyor. Hastaların yoğunlaştığı poliklinikler ise daha çok iç hastalıklar bölümü. 15 Haziran'dan önce günde 5 bin 500 hastanın geldiği bu bölümlerde rakamlar 7 ile 8 bine dayandı.

HİZMET KALİTESİ DÜŞTÜ İDDİASI

Bu durum üniversite hastanelerinden hizmet alan Emekli Sandığı emekli ve çalışanlarının tepkisine de yol açtı. Emekli Sandığı mensupları hizmet kalitesinin düştüğünü öne sürerken, SSK'lılar oluşan sıralara rağmen pek şikayetçi değil. Bu arada sabah 06.00 gibi gelip sıra oluşturan kalabalıkların çoğunu SSK'lıların oluşturduğu ifade ediliyor. Anımsanacağı üzere haziran ortasına çıkan Sağlık Uygulama Tebliği ile birlikte üniversite hastaneleriyle protokol yapıldı. Daha önce devlet hastanelerinden hizmet alan SSK'lılara herhangi bir sevke gerek olmadan üniversite hastanelerinin yolu da açılmış oldu.


'Bizi tahsildar yaptılar'

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Zafer Kaplan, SSK'lıların 1 YTL'yi bulan muayene ücretlerinin eczanelerden tahsil edildiğini anımsatarak, "Buna Bağ-Kur'lular da eklendi. Onlar 3 lira 10 kuruş ödüyor. Hastanede para ödemeyen vatandaş eczaneye gelince biz bu parayı devlet adına tahsil etmek istiyoruz. Vatandaş da 'Bu neyin parası' diye itiraz ediyor. Eczacılar tahsilat görevini üstlenmek zorunda bırakıldı" değerlendirmesinde bulundu.


'Zamanla sorun çözülecek'

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, üniversite hastanelerinde oluşan kuyrukların bir geçiş dönemi olduğuna işaret ederek, "Üniversite hastaneleri mali açıdan da kendilerine destek sağlamak için kendileri SSK hastalarına bakmak istedi. Ama tabi ki fiziki mekân konusunda sıkıntılar var. Gayret gösterip bu sıkıntılarını gidermeleri lazım. Bildiğim ikiüç üniversite yeni poliklinik kurmak üzere. Zamanla sıralar kalmayacaktır" dedi. Başesgioğlu, sağlık sisteminde önemli yol katettiklerini dile getirerek, SSK'lıların sadece devlet hastanelerine mahkum edilmesinin doğru olmayacağını kaydetti. Başesgioğlu, "Bu nedenle SSK'lı hastalara üniversite hastanelerinin kapısının açılması olumlu olmuştur. Tabi sancılı bir dönem olabilir ama bu aşılacaktır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber