2005 yılında, lojman, memurevi, kamp, kreş, misafirhane ve benzeri yeni sosyal tesis yatırımı yok

Haber Giriş : 21 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uluslararası Para Fonu ile uygulanan mevcut ekonomik programın şubat ayında sona ereceği 2005 yılı için tüketici fiyatları endeksi yüzde 8, GSMH büyümesi yüzde 5 ve deflatör yüzde 10.1 bekleniyor. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan Yüksek Planlama Kurulu'nun (YPK) 2005 Yılı Programı ve Mali Yılı Bütçesi Makro Çerçeve Kararı'na göre, 2005 yılı program ve bütçe hazırlık çalışmalarında, gösterge niteliğinde olmak üzere, 1 ABD Doları ortalama kuru 1.67 Yeni Türk Lirası (YTL) (1,670,000 TL) olarak belirlendi.

* 2005 yılı konsolide bütçesine göre personel ödenek tavanı bu yılın başlangıç ödeneğine göre yüzde 8 oranında artırılarak 30 milyar 844 milyon YTL olarak belirlendi. Bu, memur maaşlarının gelecek yıl en fazla yüzde 8 zamlanabileceğini ortaya çıkardı.

* Çerçeve kararında, 2005 yılında kaynağı ne olursa olsun, ambulans, itfaiye aracı gibi sağlık, savunma ve güvenlik açısından özel nitelikli taşıtlar dışında taşıt alımı yapılmayacağı ve zorunluluk bulunması hali dışında lojman, memur evi, kamp, kreş, misafirhane ve benzeri yeni sosyal tesis yatırımı başlatılmayacağı kaydedildi.

* Karar kapsamında, kaynağı ne olursa olsun DPT Müsteşarlığı tarafından olumlu görüş verilmeyen ve yatırım programı ile ilişkisi kurulmayan hiçbir yatırım projesi için dış finansman arayışına başlanmayacak ve uluslararası taahhüde girilmeyecek.

* Kararda, gelecek yıl vatandaşların refah ve mutluluğunun artırılması temel amacı çerçevesinde, kalkınma sürecinin sosyal boyutunu da dikkate alan sürdürülebilir büyüme ortamını oluşturmak, enflasyondaki düşüş eğilimini devam ettirmek ve kamu hizmetlerinin hız ve kalitesini artırmanın temel politika olacağı belirtildi.

* Yatırım tahsislerinde, eğitim, sağlık, teknoloji altyapısı, adalet hizmetleri ve ulaştırma alt sektörleri arasında dengeyi sağlayıcı yatırımlara bölgesel gelişme stratejileri de dikkate alınarak öncelik verilecek.

* Mevcut ödeneklerin birinci derecede öncelikli projelere tahsis edilmesi suretiyle mümkün olan en fazla sayıda projenin zamanında bitirilmesi sağlanacak. Kamu kuruluşları yatırım programından çıkarılan projelerin 2005 Yılı Yatırım Programına alınmasına yönelik taleplerde bulunmayacak.

* Gelecek yıl, 2004 yılı sonu itibarıyla fiziki gerçekleşme oranı yüzde 75'in altında olan idari bina niteliğini haiz kamu hizmet binaları (afet hasarlarının giderilmesine ilişkin olanlar hariç) ihmal edilebilir düzeyde ödenek tahsisi yoluyla durdurulacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber