Hakimin avukat tavsiyesi etik bulunmadı

Yargı Etiği Kurulu, hakimin, tanıdıklarına avukat tavsiye etmesinin etik değerlere aykırı olduğu sonucuna vardı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Temmuz 2019 21:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Hakimin avukat tavsiyesi etik bulunmadı

Yargı Etiği Kurulu, hakimin, avukat tavsiye etmesinin etik değerlere aykırı olduğuna hükmetti.

Yargıtayda yürütülen Yargı Etiği Reformu çalışmaları kapsamında, geçen yıl kurulan Yargı Etiği Kurulu, hakimlerin davranışlarının etik olup olmadığı konusunda karar vermeyi sürdürüyor.

Alınan bilgiye göre, Yargı Etiği Kuruluna başvuran tetkik hakimi, bir davada taraf olan arkadaşının kendisinden avukat tavsiye etmesini istediğini belirterek, bunun yargı etiği ilkelerine uygun olup olmadığı konusunda tavsiye talep etti.

Kurul, hakimin, yakın arkadası oldugu davanın taraflarından birine avukat tavsiye etmesinin uygun olmadıgına, tavsiye edilen avukatın hakimin tanıdıgı bir kisi olup olmamasının da önem taşımadığına karar verdi.

Kurulun bağlayıcı olmayan tavsiye niteliğindeki kararında, Yargıtay Etik Ilkelerinin, "Hakim, yargı makamının itibarını, kendisine, aile fertlerinden birisine veya baska bir kimseye ozel cıkar saglamak uzere kullanmaz" hükmü hatırlatılarak, avukat tavsiye edilmesinin, aynı zamanda bir avukata referans olmak anlamına gelebilecegi ifade edildi.

Yargıtay Etik İlkelerinin, "Hakim, davanın taraflarına menfaat karsılıgı olmasa bile danısmanlık yapmaz" hükmüne işaret edilen kararda, avukat tavsiye edilmesinin de bu kapsamda degerlendirilebileceği belirtildi.

- "Mesleğe yaraşırlık bakımından sorunlar oluşturacaktır"

Kararda, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Hakimin, uyusmazlıgın taraflarından birine avukat tavsiye etmesinin, onun durustlugu, tarafsızlıgı ve yetkinligi konusunda tereddutler olusturacagı acıktır. Soz konusu tavsiye, hakimin tavsiye ettigi avukatla ozel bir menfaat iliskisi oldugu seklinde de yorumlanabilir. Ayrıca, davanın olumlu ya da olumsuz sonuclanması hallerinde, hakimin tavsiyesindeki isabetin veya isabetsizligin, davanın tarafları, toplum, tavsiye edilen avukat ile diger tarafın vekili tarafından nasıl yorumlanabilecegi ve algılanabilecegi dikkate alınmalıdır. Bu nedenle hakimin avukat tavsiyesinde bulunması, her kosulda, hakimin durustluk ve tarafsızlık goruntusunde, meslege yarasırlık bakımından sorunlar olusturacaktır."

Hakimin, tavsiye ettigi avukatın basarısının ya da basarısızlıgının sonuclarından etkilenebilecek, davanın tarafları veya toplum tarafından bu sekilde algılanabilecek davranıslardan uzak durması gerektiği vurgulanan kararda, hakimin, tavsiye ettigi avukatı sahsen tanıması ya da tanımamasının da onemli olmadığı vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber