Maliye kara para akladığından şüphelendiklerinin malvarlığına el koyacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ağustos 2007 16:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kara para aklamayla mücadele için Bakanlar Kurulu Kararı çıkarıldı. Kara para incelemeleri altı ayda sonuçlandırılacak. İncelemeler Maliye ile Cumhuriyet Savcılığı koordinasyonunda yapılabilecek. İnceleme sırasında kuvvetli şüphe oluşması halinde malvarlığına el koyma kararı çıkarılabilecek.

?Aklama Suçu İncelemesi Hakkında Yönetmelikö, Bakanlar Kurulu Kararı ile Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenleme ile aklama suçu ile mücadelenin etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla 11 Ekim 2006 tarihli Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında denetim elemanlarınca yapılacak incelemelerde uygulanacak esaslar belirlendi.

Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı, yürütmekte olduğu görevler nedeniyle nüfuz ettiği olay veya kendisine intikal eden bildirim ve bilgilere istinaden doğrudan veya yapılan analiz ve değerlendirme sonucunda gerekli görmesi halinde inceleme başlatacak.

SAVCILIK MALİYE'DEN İNCELEME İSTEYEBİLECEK

Cumhuriyet savcısı, suçtan gelir elde edildiğine ve söz konusu gelirin aklandığına dair ciddi emarelerin varlığı ve konunun ihtisas gerektirmesi halinde Başkanlıktan, aklama suçunun işlendiği hususunda olguların varlığının tespitine ilişkin talepte bulunabilecek.

Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanı görevlendirme talebi üzerine, ilgili birim amirinin teklifi ve bağlı, ilgili veya ilişkili bulundukları bakanın onayı ile incelemeyi yürütmek üzere denetim elemanı görevlendirecek. Görevlendirme, talep tarihinden itibaren en geç 10 gün içinde yapılacak. Denetim elemanı, Başkanlıkça incelemeyle ilgili evrakın kendisine tebliğinden itibaren en geç 15 gün içerisinde göreve başlayacak.

AYRILAN DENETMEN BULGULARINI TUTANAKLA TESLİM EDECEK

İnceleme sonuçlanmadan herhangi bir nedenle görevinden ayrılacak olan denetim elemanı, incelemede gelinen aşamaları gösterir bir devir raporu düzenleyerek Başkanlığa gönderecek. İlgili birim, mevcut denetim elemanı görevinden ayrılmadan önce, bağlı, ilgili veya ilişkili bulunduğu bakanın onayı ile yeni denetim elemanı görevlendirecek. Görevinden ayrılacak olan denetim elemanı, devir raporunun bir örneğini ve ilgili tüm belgeleri, yeni görevlendirilen denetim elemanına tutanakla teslim edecek.

İNCELEME 6 AYDA TAMAMLANACAK

Denetim elemanları, görevlendirme süresi içinde öncelikle aklama suçunun incelenmesi görevini yerine getirecek. Denetim elemanları, göreve başladıkları tarihten itibaren altı ay içinde incelemelerini tamamlayarak düzenleyecekleri raporu Başkanlığa sunacak. Devir halinde bu süre ilk denetim elemanının göreve başladığı tarihten itibaren hesaplanacak.

Altı aylık süre içinde incelemenin sonuçlandırılamaması halinde, yapılan çalışmaları, gelinen aşamayı ve sonuçlandırılamama gerekçelerini içeren bir ara raporla ek süre talep edilebilecek. Bu talep Başkanlıkça değerlendirilerek toplam altı ayı geçmemek üzere ek süre verilebilecek.

Yürütülmekte olan incelemelerle bağlantı kurularak sonradan incelemeye dâhil edilen konularla ilgili olarak denetim elemanının gerekçeli talebi üzerine Başkanlık, ilave denetim elemanı görevlendirilmesini talep edebileceği gibi mevcut sürelere ilaveten altı ayı geçmemek üzere ek süre verebilecek.

İHLAL HEMEN BİLDİRİLECEK

İnceleme sırasında, Kanunda belirtilen yükümlülüklerin ihlali ile karşılaşıldığında durum derhal yazılı olarak Başkanlığa bildirilecek. Denetim elemanları incelemeler sırasında diğer mevzuata aykırılık tespit etmeleri halinde, bunları gereği için yazılı olarak kendi birimlerine tevdi edecek. Konu ile ilgili olarak ayrıca Başkanlığa yazılı bilgi verilecek. Başkanlık, gerek görmesi halinde, ilgili birimin onayını da alarak incelemenin tespit edilecek bir mahalde yerine getirilmesini isteyebilecek.

Başkanlık, incelemede birden fazla denetim elemanından oluşan ekip kurabilecek.

Cumhuriyet Savcısı tarafından gerek görülmesi halinde, denetim elemanı görevlendirilerek incelemeler, Cumhuriyet Savcısının koordinasyonunda yürütülecek. Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanı, incelemelerin Cumhuriyet Savcısı koordinasyonunda yürütülmesi gerektiği yönündeki kanaatini ilgili Cumhuriyet Savcılığına iletebilecek.

KUVVETLİ ŞÜPHE MALVARLIĞINA EL KOYMA NEDENİ

Başkanlık veya denetim elemanları, aklama suçunun işlendiğine dair kuvvetli şüphe bulunan hallerde malvarlığına el konulması talebinde bulunabilecek. El koyma talebi ilgili Cumhuriyet Savcılığına iletilecek.

İnceleme sonucu yazılan raporlar Maliye Bakanlığı kapsamında okumaya tabi tutulup, hazırlayan denetmene iade edilebilecek. Cumhuriyet Savcılığı koordinasyonunda gerçekleştirilen çalışma sonucunda düzenlenen raporlar ise okumaya tabi tutulmayacak.

KOLLUK KUVVETİ GÖREVLENDİRİLECEK

Denetim elemanları, kendi birimlerinden verilen görevlerini yaparken, aklama veya terörün finansmanı suçunun işlendiğine dair ciddi şüphe ve emarelere rastlamaları halinde konuyu kendi birimleri aracılığıyla Başkanlığa iletecek.

Başkanlığın talebi halinde, İçişleri Bakanlığınca Başkanlık emrine kolluk görevlileri geçici olarak görevlendirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber