TBMM'ye profesyonel katip üye tartışması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ağustos 2007 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanlık Divanında katip üye olarak görev yapan AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, ''Spiker olsa da hata yapabilir. Gerekiyorsa, kurs alınabilir. Ancak bana göre gerek yok'' dedi.

Katip üyelerin, Genel Kurulda evrak okurken zaman zaman ortaya çıkan ''diksiyon hataları'', 23. Dönem Parlamentosunda da tartışma konusu oldu. TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın, evrak okuma görevinin katip üyelerden alınarak, profesyonel kişilere verilmesi isteğiyle ilgili çalışma yapan Meclis bürokratları, bu kişilerin, Genel Kurulda evrak okuyabilmeleri için İçtüzük değişikliğine ihtiyaç olduğuna dikkati çektiler. İçtüzük ''engeli'' dolayısıyla, kısa sürede gerekirse üniversitelerden kurs alınabileceği belirtildi.

TBMM Başkanlık Divanında görev yapan katip üyelerden bazıları, konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, evrak okuyan katip üyelerde bir sıkıntı görmediğini, ''ayakta mı, oturarak mı okunacak? Bu konularda bilgilendirmeleri gerektiğini'' söyledi. ''Yoksa görevli tüm arkadaşların bu yeteneğe sahip olduğunu düşünüyorum'' diyen Gürkan, ''Belki spiker olsa da hata yapabilir. Sonuçta televizyonlarında haber spikerlerini de görüyoruz. Onlar da zaman zaman hata yapıyorlar''' diye konuştu. Gerekiyorsa, kurs alınabileceğini ifade eden Gürkan, ''Ancak bana göre gerek yok. Sonuçta burada bir hata varsa, o isimlere yabancı olmaktan kaynaklanabilir. Bana göre hata yok. Çok fazla ders ya da kurs alınmasına gerek olduğu kanaatinde değilim'' dedi.

-''STENOGRAFLAR, NOT TUTUYOR. BAŞKA BİRİ DE EVRAK OKUYABİLİR''-

MHP Giresun Milletvekili Murat Özkan, konuyu daha önce TBMM Başkanı Köksal Toptan ile görüştüklerini, Toptan'ın konuyla ilgili inceleme yaptırdığını söyledi. Konunun, incelemeden sonra Başkanlık Divanı toplantısında ele alınacağını bildiren Özkan, ''Stenograflar, Genel Kurulda not tutuyor. Başka birine de evrak okutulabilir. Diksiyonu güzel birinin okuma yapmasından onur duyarız'' diye konuştu.

Özkan, isteyen katip üyelerin, ağız ve sesi kullanma disiplinini daha iyi yapmak için eğitim alabileceklerini söyledi.

-''ŞİKAYETÇİ DEĞİLİZ''-

AK Parti Konya Milletvekili Harun Tüfekçi, İçtüzükte değişiklik yapılması halinde Genel Kurulda başka bir kişiye evrak okutulabileceğini söyledi.

Katip üyeliği üç yıldır sürdürdüğünü ifade eden Tüfekçi, ''Evrak okumaktan şikayetçi değiliz. Kendi adımıza 'bu işi yapalım, yapmayalım' derdinde değiliz. Yasalar gereği, şu an görevimizi yapıyoruz'' dedi.

-''GRUPLAR DİKSİYONU İYİ ARKADAŞLARI SEÇSİN''-

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, profesyonel kişilerin okumasını ''mantıklı bir yorum'' diye değerlendirerek, ''Parti grupları, o zaman diksiyonu iyi olan arkadaşları katip üye olarak seçecekler'' dedi.

Tüzün, İçtüzük değiştirilip, profesyonel kişilerin okuması için herhangi bir yöntem uygulanabileceği, ancak konunun tartışılması gerektiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber