Oğlunu dolandıran babaya ceza

Eski tarihli 1,8 milyon dolarlık senet tanzim edip oğluna ait şirkete haciz kararı aldırdığı gerekçesiyle yargılanan baba M.B. ve kayınbiraderi A.H, 2 yıl on birer ay hapis cezasına çarptırıldı- İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların sabıkasız olmaları ve olay nedeniyle bir maddi zarar meydana gelmemesini gözeterek hükmün açıklanmasını 5 yıllık denetim şartıyla geri bıraktı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ekim 2019 11:07, Son Güncelleme : 02 Ekim 2019 11:24
Oğlunu dolandıran babaya ceza

Eski tarihli 1 milyon 800 bin dolar tutarında senet tanzim edip oğluna ait şirkete yönelik haciz kararı aldırdığı gerekçesiyle yargılanan baba M.B. ve kayınbiraderi A.H, "kamu kurum ve kurulusları kullanılmak suretiyle nitelikli dolandırıcılığa teşebbüs ve resmi belgede sahtecilik" suçlarından 2 yıl on birer ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, hükmün açıklanmasının 5 yıllık denetim şartıyla geri bırakılmasına karar verdi.

AA muhabirinin dava dosyalarına giren belgelerden derlediği bilgiye göre, 64 yaşındaki M.B, bir ortağı ile 2005'te Esenler'de medikal ve kozmetik ürünler üzerine şirket kurdu.

Aynı yıl ortak hissesini M.B'nin 36 yaşındaki oğlu M.F.B'ye devretti. Baba ve oğul, 2009 yılına kadar sirketin ortagı olarak kaldı. Baba 2009 yılında hissesini bir başkasına devretti, şirket müdürlüğüne M.F.B. getirildi.

- Eski tarihli senetle haciz

Baba M.B, sirketin ortaklıgı ve sorumlu müdürlügünden ayrıldıktan sonra imam nikahlı esinin ağabeyi sanık A.H'ye, 31 Haziran 2006'da tanzim edilmis gibi gösterilen 31 Aralık 2015 yılına kadar vadesi bulunan 1 milyon 800 bin dolar bedelli, borçlusu sanık M.B, kefili de şirket olan senedi verdi. Senet alacaklısı görünen A.H, senet borçlusu M.B. ve M.F.B'nin yetkili bulundugu şirket aleyhine 4 Mart 2017'de icra takibi baslattı ve şirkete 8 Mayıs 2017'de haciz yapıldı.

M.F.B, şirketine haciz yapılması üzerine, babası ve senedi kullanan A.H. hakkında, sahte belge tanzim ederek sirkete icra takibi yapılmasına sebebiyet verdikleri iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Hazırlanan iddianameyi kabul eden İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 2017'de başlattığı sanık, müdahil ve tanıkların beyanlarını aldığı, bilirkişi raporu hazırlattığı yargılama sonunda, nihai kararını açıkladı.

- "9 yıl vadeli senet olmaz"

Yargılama kapsamında dosyaya giren 17 Temmuz 2017 tarihli bilirkişi raporunda, "dava konusu senedin incelemenin yapıldıgı tarihten son 6 ay içerisinde tanzim edildiginin" bildirildiğini belirten mahkeme heyeti, senedin tanzim ve vade tarihlerine göre, ticaret hayatında 9 yıl vadeli senet vermenin hayatın olagan akısına aykırı dustugune, tanzim ve icra takibi tarihleri arasında yaklasık 10,5 yıl, vade ve takip tarihleri arasında ise yaklasık 1,5 yıl olduğuna dikkati çekti.

Tanık anlatımlarına göre sanık A.H'nin senetteki meblagla ilgili ekonomik gucunun olmadıgı ve aralarında 1 milyon 800 bin dolar degerinde nasıl bir iliski oldugu hususunda sanıklarca inandırıcı bir savunma sunulmadıgını aktaran heyet, sanıkların fikir ve eylem birligi icerisinde eski tarihli senet tanzim edip icraya koymak suretiyle müdahil M.F.B'ye ait ait sirketi dolandırmaya tesebbus ettiklerine karar verdi.

Sanıklar M.B. ve A.H'nin "kamu kurum ve kurulusları kullanılmak suretiyle nitelikli dolandırıcılığa teşebbüs" sucundan 1 yıl 3 ay ve "resmi belgede sahtecilik" suçundan da 1 yıl 8 ay olmak üzere toplam 2 yıl on birer ay hapis cezasına çarptırılmasına karar veren heyet, sanıkların sabıkasız olmaları ve olay nedeniyle bir maddi zarar meydana gelmemesini gözeterek bu ceza hükümlerinin açıklanmasını, 5 yıllık denetim şartıyla geri bıraktı.

Karşı tarafın karara yaptığı itiraz üzerine dosyaya bakan üst mahkeme, itirazları reddederek kararı kesinleştirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber