Her 10 kadından biri meme kanseri

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Eylül 2007 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ulusal Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Semih Baskan, Türkiye'de şu anda her 8-10 kadından birinin meme kanseri olduğunu belirterek, hastalığa yakalanma riskinin yaş ilerledikçe arttığını bildirdi.

ANKARA- Dokuzuncu Ulusal Meme Hastalıkları Kongresi kapsamında, ''Meme sağlığım aklımda'' başlıklı halk bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Prof Dr. Baskan, meme kanserinden korunmanın en önemli yolunun hastalığı tanımaktan geçtiğini vurgulayarak, erken teşhisin önemine değindi.

Baskan, hasta ve hekim iletişiminin güçlü bir biçimde yürütülmesi, doğru ve düzenli tedavi, aile ve yakınlarının desteğiyle hayata bağlanmanın ve her zaman morali yüksek tutmanın meme hastalığının anahtarı olduğunu kaydetti.

Meme kanserinin Türkiye'de son 10-15 yıldır arttığını belirten Baskan, kadınlarda en sık görülen kanser çeşitli olmasına rağmen halkın bu konuda yeterli bilgi ve bilince sahip olmadığını söyledi. Prof. Dr. Baskan, bilinçsizliğin erken teşhisin önünü kestiğini dile getirerek, kadınların kendilerini sürekli takip etmelerini ve en az yılda 1 kez uzman bir doktora görünmeleri gerektiğini belirtti.

Türkiye'de şu anda her 8-10 kadından birinin meme kanseri olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Semih Baskan, hastalığa yakalanma riskinin yaş ilerledikçe arttığını söyledi.

Baskan, dana önce meme kanserine yakalanan ya da ailesinde meme kanseri olan geç yaşta çocuk sahibi olan veya hiç doğum yapmamış kadınların da yüksek risk altında olduğuna dikkat çekerek, hastalığın alkol kullanımı, şişmanlık ve yağlı beslenmeyle doğru orantılı olarak arttığını dile getirdi. Daha önce meme kanseri hastası olan modacı Meral Gökçaylı ve tedavisi süresince eşine destek veren Vural Gökçaylı da sohbet toplantısına katılarak deneyimlerini anlattı.

Meral Gökçaylı, kanser olduktan sonra endişeli günler geçirdiğini belirterek, eşinin ve ailesinin büyük desteğiyle moralini yüksek tutarak meme kanserini yendiğini anlattı. Gökçaylı hastalıkta erken teşhisin önemini vurgulayarak, kanser hastalarına ve hasta yakınlarına hayata sımsıkı bağlanmaları ve hastalığı yeneceklerine dair inançlarından vazgeçmemeleri gerektiğini söyledi. (AA)

Ulusal Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Semih Baskan, Türkiye'de şu anda her 8-10 kadından birinin meme kanseri olduğunu belirterek, hastalığa yakalanma riskinin yaş ilerledikçe arttığını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber