5 yaşından küçük çocukların akciğerinde yabancı cisim görülme sıklığının yüzde 55-75...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Eylül 2007 19:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÇOCUKLARIN MERAKI, BAŞLARINA İŞ AÇIYOR

- KÜÇÜK CİSİMLER, 5 YAŞINA KADAR ÇOCUKLAR İÇİN BÜYÜK RİSK TAŞIYOR

- ÇOCUK CERRAHİSİ UZMANI PROF. DR ARİF GÜRPINAR:

- "AKCİĞERDE YABANCI CİSİM GÖRÜLME SIKLIĞI 5 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLARDA YÜZDE 55 İLA 75 ORANINDADIR"

-"ÇOCUĞUNUZA 5 YAŞINA KADAR KURU YEMİŞ VERMEYİN, KIRILABİLECEK PLASTİK OYUNCAKLARLA OYNATMAYIN, ÇOCUKLARIN AĞIZLARINA ATABİLECEKLERİ KÜÇÜK CİSİMLERİ ORTADAN KALDIRIN, ÖZELLİKLE OMUZLARINA NAZAR BONCUĞU TAKMAYIN"

-"AKCİĞERE KAÇAN YABANCI CİSİMLERİN YÜZDE 5-11'İ ZATÜRREYE NEDEN OLUYOR"

İHSAN ALTIKARDEŞ

BURSA (İHA) - Uzmanlar, 5 yaşından küçük çocukların akciğerinde yabancı cisim görülme sıklığının yüzde 55-75 oranında olduğunu belirterek, "Çocuğunuza 5 yaşına kadar kuru yemiş vermeyin, kırılacak plastik oyuncaklarla oynatmayın, ağızlarına atacakları küçük cisimleri ortadan kaldırın, özellikle omuzlarına nazar boncuğu takmayın" uyarısında bulunuyor.

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof Dr. Arif Gürpınar, çocukların meraklı doğasının, merak ettikleri cisimleri ağızlarına götürmeleri ve azı dişleri olmamasının akciğere yabancı cismin kaçma riskini artırdığını söyledi.

Akciğere kaçan yabancı cisimlerin yüzde 5-11 oranında çocukluk zatürrelerinin nedeni olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Arif Gürpınar, "Bu cisimler aynı zamanda kayıplara yol açabiliyor. Özellikle bir yaş altı çocuklarda ev kazaları sonucu oluşan kayıpların en büyük nedeni, akciğere kaçan yabancı cisimlerdir. Bu cisimlere zamanında müdahale edilmediği zaman kayıp oranları yüzde 3-70 arasında bildiriliyor" dedi.

Prof. Dr. Arif Gürpınar, akciğerine yabancı cisim kaçan kişilerde gözlenen bulguları şöyle anlattı:

"Katı maddelerin solunum yoluna kaçması sonucu ortaya çıkan ilk bulgular, ani başlayan solunum sıkıntısı ve hastanın konuşamamasıdır. Bu yabancı cismin büyük olduğunu ve solunum yolunun girişine, ses tellerinin üzerine oturduğunu gösterir. Hastanın kurtarılabilmesi için hızlı tanı konması ve yabancı cismin anında çıkarılması gerekir."

Küçük katı maddelerin ise, hava yolunda aşağıya inip genellikle sağ akciğere yerleştiğini ifade eden Prof. Dr. Arif Gürpınar, "Bu durumda hastalarda nefes darlığı, hırıltı, göğüs ağrısı ve ateş görülebilir. Hastalığa tam bir tanı konulması genellikle zaman alır. Zaman kaybını önlemek ve hastanın akciğerinde oluşabilecek hasarı en aza indirgemek için, konu ile ilgili uzman hekimlere başvurmak ilk öncelik olmalıdır" diye konuştu.

Gerek katı gerekse sıvı maddelerin akciğere kaçması sonucu hava yolunda tıkanma oluşursa yapılacak tek bir tedavi bulunuyor. Bronkoskopi denilen optik bir aletle, genel anestezi altında, hava yolunun içine girilip bu cisimler çıkarılıyor ve tıkanıklık gideriliyor.

Çocukların bulunduğu ortamların iyice kontrol edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Arif Gürpınar aileleri uyararak önerilerini şöyle sıraladı:

"Çocuklara 5 yaşına kadar kuru yemiş vermeyin. Çocukları kırılabilecek plastik oyuncaklarla oynatmayın. Çocukların ağızlarına atabilecekleri her türlü küçük cismi ortadan kaldırın. Özellikle çocukların omuzlarına nazar boncuğu takmayın. Unutmayın ki, nazar boncuğu en çok yutulan cisimlerden biridir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber