Anne olmayı ertelemek mümkün

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 23 Eylül 2007 16:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yumurtalık dokusu örneklerinden, laboratuvarda insan yumurtası üreten İngiliz doktorlar, bir kadını istediği zaman çocuk sahibi yapabilecek

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere'de doktorlar, kısırlık tedavisinde büyük bir gelişmeye imza attı. İngiliz doktorlar, yumurtalık dokusu örneklerinden laboratuvar ortamında insan yumurtası üretilebilecek yeni bir teknik geliştirdi. Tekniğe göre, kadınların yumurtalığından alınacak bir doku örneği laboratuvarda saklanabilecek ve kadın ne zaman çocuk sahibi olmak isterse o zaman kullanılacak.

İki kliniğin uygulamaya hazırlandığı yöntemde, anne olmayı ertelemek isteyen kadının yumurtalıklarından alınan doku örnekleri, bir tür doku bankasında dondurularak saklanacak. Kadının anne olmaya karar verdiği yıllardaysa bu dokulardan laboratuvar ortamında yumurta elde edilmesi mümkün olacak.

Uzmanlar, bu yöntemde kullanılacak yumurtalık dokusunun birkaç milimetrelik bir parça olacağını, ancak bu parçada bile binlerce olgunlaşmamış yumurta bulunduğunu belirtiyor. Kadınların daha sonra anne olmasını sağlayacak bu küçük doku, laparoskopi yöntemiyle yapılacak bir ameliyatla alınacak.

Uygulamanın hazırlıklarının sürdürüldüğünü açıklayan İngiliz kısırlık tedavisi merkezleri, yöntemin 5 yıl içinde kullanılmaya başlanacağını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber