Bütçe memur zammını bekliyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 23 Eylül 2007 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni hazırlanan 2008 yılı bütçesi, memura verilecek zam oranının netleşmesinden sonra tamamlanacak. Memurlarla tekrar görüşülecek ve sonraki müzakereler ise IMF ile yapılacak

Ekonomi yönetimi, 2008 yılı bütçesine son şeklini verebilmek için önümüzdeki yıl memura yapılacak zammın kesinleşmesini bekliyor. Toplu görüşmeler ve uzlaştırma kurulu süreçleri sonrasında ortaya çıkan ilave ödemeler memur zammının bütçeye yaklaşık 3 milyar YTL ek yük getireceğini ortaya koydu. Buna göre, 2008 bütçesinin 229 milyar, bütçe açığının da 22 milyar YTL'ye çıkması bekleniyor.

HİÇ HESAPTA YOKTU

Bütçe üzerindeki çalışmalarını sürdüren Maliye, DPT ve Hazine bürokratları, 2008 bütçe taslağını başlangıçta memura yüzde 2 artı 2 oranında zam verilmesi öngörüsü üzerine hazırladıklarını, bu zammın da yükünü 2.7 milyar YTL olarak hesapladıklarını söylediler. Ancak toplu görüşmelerin ardından 20 artı 20 denge tazminatı, 10 YTL taban aylığı zammı ve 5 YTL de sendika aidatından oluşan ek zammın gündeme geldiğine işaret eden bürokratlar, bu nedenle 2008 bütçesine hiç hesaplarında olmayan bir yükün geldiğini ifade ettiler.

GÖRÜŞMELER MAYIS'TA BİTMELİ

Bürokratlar, ek yükün tutarını açıklamamakla birlikte, ortaya çıkan rakamın orta vadeli planla hazırladıkları bütçe dengelerini önemli ölçüde değiştireceğini belirttiler. Hükümet ile memur sendikaları arasında yapılan toplu görüşmelerin yaz sonu yerine yaz başında yapılması gerektiğine işaret eden bürokratlar, ìMevcut sistemde, Orta Vadeli Plan çalışması bitip bütçe ortaya çıktıktan sonra memur zammı netleşiyor. Bu da tüm çalışmaların yeniden yapılmasını gerektiriyor. Oysa mayıs sonunda görüşmeler tamamlanıp net zam ortaya çıksa sorun çözülecek? dediler.

IMF EYLÜL SONU GELSİN

Memur zammı konusundaki son kararı Başbakan Erdoğan'ın vereceğine dikkat çeken ekonomi yönetimi, ek yükün 2008 bütçesine direkt mi yansıtılacağı yoksa ek yük kadar diğer kalemlerden kesintiye mi gidileceği konusunun da netleşmesi gerektiğini söylediler. Bütün bunlardan sonra IMF ile masaya oturulacağını belirten bürokratlar, ìIMF görüşmelerinin eylül sonunda başlayıp ekim başında bitirilmesinde yarar var. Niyetimiz de bu yönde? dediler.

Erdoğan SÜZER/ ANKARA

MEMURLA TOPLANTI ÖNÜMÜZDEKİ SALI

Memur zammı, önümüzdeki Salı günü yeniden masaya yatırılıyor. Sendika başkanları Salı günü Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nun makamında biraraya gelerek memur zammını son kez görüşecek. Bu görüşmede uzlaştırma kurulunun hükümetin önerisinden farklı olarak gündeme getirdiği 30 artı 30'luk denge tazminatı ile sendikaların talepleri tartışılacak. Ancak, mali dengeler nedeniyle hükümetin geri adım atması beklenmiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber