Hastanelerin kapısına "Bu hastanede hekim seçme özgürlüğü vardır" tabelası asılacak

Haber Giriş : 11 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hastaları hostesler karşılayacak, muayene olacağı hekimi de hasta belirleyecek

Sağlık Bakanlığı, vatandaşlara "doktorunu seçme hakkı" tanıyan yeni bir uygulama başlatıyor. "Asık suratlı, hastasını azarlayan doktor" örneklerini azaltması beklenen yeni uygulamada hasta, muayene olacağı doktoru kendi seçecek. Hastaya iyi davranan doktorun geliri diğerlerinden daha fazla olacak.

Sağlık Bakanlığı yetkililerinin Yeni Şafak'a yaptığı açıklamaya göre, hastalara hekim seçme özgürlüğü tanıyan hastane modeli sonbaharda hayata geçiriliyor. Bütün illere bir yazı gönderen bakanlık, alt yapısı projeye uygun olan hastanelerin bildirilmesini istedi. Uygulamaya bütün devlet hastaneleri kademeli bir biçimde katılacak.

Her doktora özel oda gerekiyor

Uygulamanın başlatıldığı hastanelerin kapısına "Bu hastenede hekim seçme özgürlüğü vardır" tabelası asılacak. Bakanlık, bu zincire dahil olmak isteyen hastaneler için iki önemli şart belirledi: Hastanede görevli her hekime özel bir oda ayrılacak. Hastane girişlerinde hastaları yönlendirecek danışma birimleri kurulacak. Hastayı, sağlık bilgisi ve iletişim becerisi olan hostesler karşılayacak; hastanın şikayetini öğrenecekler ve ardından hastaya ilgili branşta seçebileceği doktorların isimlerini sunacaklar. Hasta da, hangi doktora muayene olacağına karar verecek.

Güleryüzlü hekim kazanacak

Bu uygulamaya göre, artık hekimler hastaları memnun etmek için uğraşacak. Hasta tarafından seçilen hekimin, döner sermayeden aldığı pay da artacak. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, hekim seçme özgürlüğünün performansa dayalı döner sermaye uygulamasının eksik kalan yanını tamamlayacağına dikkat çekiyor. Bakanlık, uygulamanın hasta memnuniyetini ve hizmet kalitesini artırmasını hedefliyor.

Bu görüntüler tarihe karışacak

Devlet ve SSK hastanelerinin hizmetleri birleştirildikten sonra hasta yoğunluğu bazı bölgelerde az da olsa rahatlarken, "doktor seçme" modeli ile hem hasta yoğunluğunun biraz daha azaltılması hem de doktorların hizmet kalitesinin yükselmesi amaçlanıyor. Hastalara "hostes" hizmeti de getiren yeni yöntemle, hastane-lerdeki yürek parçalayan hasta kuyruklarının azalması da bekleniyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber