Grip aşısı için en uygun zaman eylül, ekim ve kasım

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2007 18:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

DENİZLİ (CİHAN)-Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut, grip aşısı için en uygun zamanın eylül, ekim ve kasım ayları olduğunu söyledi.

Gribin dikkat edilmediği takdirde istenmeyen sonuçlara sebep olabildiğini ifade eden Prof. Dr. Turgut, "Grip virüsü (influenza) yüksek ateş, aşırı halsizlik, kuru öksürük, baş ağrısı, şiddetli kas ve eklem ağrılarıyla işten alıkoyacak, yatağa düşürecek kadar ağır hasta edebilir." dedi. Hasta veya taşıyıcı kişilerin hapşırması veya öksürmesi sonucu virüsün solunum yoluyla kolaylıkla bulaşabildiğinin altını çizen Turgut, "Virüsü kapmış, henüz belirgin yakınmaları olmayan kişiler de hastalığı bulaştırabiliyor. Grip devamında gelişen zatürre ölümcül olabilmektedir. Yaşlılar, küçük çocuklar ve herhangi bir uzun süreli ciddi hastalığı olan kişilerde istenmeyen etkileri sık görülmektedir." diye konuştu.

Gribe bağlı ölümlerin yüzde 90'ından fazlasının 65 yaş ve üzerindeki kişilerde görüldüğünü belirten Turgut, "Bakım evlerinde kalan kişilerin yaklaşık yüzde 60'ı her yıl gribe yakalanır ve ölüm oranı yüzde 30'dur. Aşı yaşlılarda hastaneye yatışları yüzde 50-60, ölümleri yüzde 80 oranında azaltmaktadır." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber