Kemiğiniz sadece süt ve yoğurtla güç-len-mez

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 19 Ekim 2007 08:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Prof. Dr. Gülçin Gülşen, hareketsizliğin osteoporozu tetiklediğini belirtiyor. Gülşen'e göre kemikler sadece kalsiyuma ihtiyaç duymuyor. Kemiklerimizin proteinlere ve vitaminlere de ihtiyacı var

Toplumda 5 kişiden birinde görülen osteoporoz konusunda pek çok bilginin yanlış olduğunu belirten Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Gülşen, hastaları doğru tedavi konusunda uyarıyor. Prof. Dr. Gülşen, özellikle osteoporoz tedavisinde çok ilaç kullanılmasının altını çizerek ?Çok ve gereksiz ilaç kullanılıyor. Bu ilaçların yan etkileri çok fazla? diyor.

FAZLA İLACIN KİMSEYE FAYDASI OLMUYOR

Çok ilaç kullanmanın altında yatan en büyük nedenin kemik yapım ve yıkım ölçülerinin değerlendirilmeden, rastgele başlanan ilaçlarla ilgili olduğunu belirten Prof. Dr. Gülçin Gülşen, ?Tedaviden iyi sonuç alınması için kemik yapım ve yıkım dengesinin iyi değerlendirilmesi gerekir. Vücutta kemik yapımı azalmışsa ve siz yapımı arttırıcı ilaç vermeden sadece yıkımı durdurmaya çalışırsanız tedavide başarılı olamazsınız? diyerek şunları söylüyor: ?Öncelikle kemik dansitometrelerinin doğru değerlendirilmesi önemli. Türkiye'de 2000 yılı öncesinde kemik ölçüm cihazlarının ölçüm değeri Amerikan toplumuna göre ayarlanmıştı. 2000 yılında Türkiye ölçülerinin belirlendiği çalışma sonrası, cihaz değerleri Türk toplumuna göre değiştirildi.?

ERKEKLER BENDE RİSK YOK DEMESİN YANLIŞ

Kemik ölçümü dışında, kan ve idrarda kemik yapım ve yıkım oranlarını gösteren değerleri de göz önüne almak gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. ?Oteoporozun sadece menopoz sonrası kadınlarda görüldüğü sanılıyor. Oysa masabaşı işlerde çalışan, yeterli gün ışığı almayan, ayaküstü beslenen, hareketsiz kalan bireylerde osteoporoz çok yaygın görülüyor. Erkeklerde de oldukça sık rastlıyoruz. Bunun için erken yaşta önlemini almak gerekiyor. Osteoporozla mücadele anne karnında başlamalı. Anne adayının doğru beslenmesi, yeterli güneş ışığı alması ve düzenli hareket yapması bebeğin kemik oluşumunda çok önemli. Osteoporozdan korunmada sonraki adım ise, çocukluktan itibaren sağlıklı beslenme, düzenli hareketler ve düzgün duruş. Rafineri gıdalardan, kolalı içeceklerden uzak kalmak, yeşil yapraklı sebze, meyve ve tahıl ağırlıklı ve dengeli beslenmek çok önemli. Kemiklerimiz sadece süt ve yoğurt ile gerekli yoğunluğa erişemez, çünkü sadece kalsiyumdan oluşmuyor. Kemik yapısında kalsiyum yanısıra kollojenler, magnezyum, fosfor, K, B, C vit , folik asit, proteinler gibi yapıtaşları da önemli? dedi.

Mücadele anne karnında başlar

Osteopozla mücadele etmeye anne karnın da başlamak en doğru olanı aslında. Bunun için de anne adaylarının gebelik boyunca taze meyve ve sebze ile tahıllardan da tuketmeleri büyük önem taşıyor. Bu arada süt ve süt ürünlerinden de vazgeçmemek gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber