Kalbinizin skoru kaç

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 19 Ekim 2007 10:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Dünyada ölüm nedenlerinin başında gelen kalp krizi riskinin önceden belirlenebilmesini sağlayan kalsiyum skorlama testi ile kalp krizi riskinizi öğrenebilirsiniz

Günümüzün en son teknoloji ürünlerinden birisi olan bilgisayarlı tomografi cihazıyla yapılan kalsiyum skorlama, kalp damarlarındaki kireçlenme miktarını ve buna bağlı olarak koroner arter hastalığı riskini ortaya koyan bir yöntem. Bu test koroner arter hastalığına ait belirgin yakınması olmayan, ancak buna yol açabilecek risk faktörleri taşıyan kişilerde koroner arter hastalığı ve kalp krizi gelişme riskini erken dönemde ortaya koyuyor.

BİR NEFESLİK KADAR ZAMAN

Radyoloji Uzmanı Dr. Kutlay Karaman, testin, son derece basit bir şekilde ve hastaya zarar vermeden 20 saniye kadar kısa bir sürede tamamlandığını söylüyor. Tetkik sırasında hastaya ağızdan veya damardan hiçbir ilaç verilmiyor. Çekimden sonra damarlarda saptanan kalsiyum (kireç) miktarı radyologlar tarafından bilgisayarda ölçülüyor. Toplam yarım saat gibi kısa bir sürede test tamamlanıyor.

İLERİDE DAHA ÖNEM KAZANACAK

Kalsiyum skorlama doğru hasta seçildiği taktirde oldukça başarılı sonuçlara ulaşılan bir tarama yöntemi olduğunu belirten Dr. Karaman, ?Ateroskleroz gibi ilerleme eğilimi olan bir hastalık için de kalsiyum skorlaması hasta takibi açısından son derece önemli. Ayrıca bu yöntem koroner yetersizlik açısından elimizde bazı şikayetler ve bazı risk faktörleri bulunan, bir yön belirlemek için ilave bir unsura ihtiyaç duyduğumuz orta popülasyonda da oldukça önem kazanıyor? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber