Türk mühendisinin gurur projesi Melen

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 19 Ekim 2007 10:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kutay İnşaat Genel Müdürü Kutluay, Sarayburnu- Salacak Boğaz Geçiş Projesi'nin Melen Projesi'nin parçası olduğunu söyleyerek, "Melen Projesi, yüzde yüz Türk mühendislerin yaptığı bir çalışma" dedi

Sarayburnu - Salacak Arası Boğaz Geçişi Projesi'ni inşa eden Kultuay İnşaat'ın Genel Müdürü Mahmut Kutluay, projenin Melen Projesi'nin bir parçası olduğunu söyleyerek, "Melen Projesi için dünyada ilk defa 16 adet HDPE boru ürettik. Tamamen Türk mühendislerinin yaptığı bir çalışma" dedi.

MARMARAY'I DA DÜŞÜNDÜK

Kutluay, "5 günde boruyu ürettik. Boğaz'da 45 günde kazı yaptık. Bu zaman diliminde İstanbul'da deniz trafiği 45 günde 5 defa yön değiştirdi. Hem Marmaray Projesi'nin etkilenmemesi, hem de bizim projemizin sağlıklı yürümesi açısından böyle olması uygun görüldü. Japon firması olan Taisei boğazdaki tarama kazı çalışmalarını yaptı" diye konuştu.

SUSUZLUĞU SİGORTALIYOR

Dünyada her 100-200 yılda bir 6-7 yıl süren kuraklık olduğunu belirten Kutluay, "Bundan en çok nüfusu yoğun, suyu az şehirler etkileniyor. Mesela İstanbul'un Anadolu yakasında su miktarı yüzde 60, nüfus yoğunluğu yüzde 40. Avrupa yakasında ise su miktarı yüzde 40, nüfus yoğunluğu yüzde 60. İstanbul'da İSKİ tarafından Melen Projesi yapılıyor. Melen bittiği zaman İstanbul'da susuzluk asgari seviyeye inecek. Şu anda bile barajlarda yüzde 20 doluluk olmasına rağmen yapılan bu proje susuzluğu sigorta etti" şeklinde konuştu. Bu arada 20 Ekim'de su verme işlemi başlayacak olan projenin 21 Ekim'de Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşmesi planlanan açılışı, halk oylaması nedeniyle ertelendi.

İSKİ geçmişteki yaraları saracak

Mahmut Kutluay, gecikmiş projeler ağı olduğunu kaydederek, "İstanbul'un nüfusu 1950 yılına kadar 1,5 milyonken birdenbire 15 milyona çıktı. Bu nüfus artışı özellikle 1975-1990 yılları arasında yaşandı. Bu hızlı nüfus artışı dünyanın hangi kentinde olursa olsun sıkıntı yaratır. İSKİ de bunun için geçmişin yaralarını sarmaya yönelik yatırımlar yapıyor. İstanbul'un her yeri şantiye olmasına rağmen yetersiz. 2010 yılında bütün projeler bitecek. İstanbul'un merkezi yerlerindeki altyapı yatırımları bitti. Şehrin dışındaki Şile, Silivri, Büyükçekmece gibi ilçelere şu anda yatırımlar yapılıyor. Altyapı yatırımları tamamlandıktan sonra yol yapımına başlanılacak. Ardından da üstyapı yatırımları gelecek. Bir şehrin yaşanılabilir bir halde olması için önce altyapı ve yol, daha sonra üstyapı yapılmalıdır. Fakat biz nedense önce üstyapıyı yapıp, daha sonra altyapıyı yapıyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber