'Türkiye Denetim Standartları Kurulu' oluşturulacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Kasım 2007 19:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye, üst kurullara 'ağabeylik' yapacak

Hükümet, finans, muhasebe ve maliye başta olmak üzere ekonomiye ilişkin denetim ayağını güçlendirmek için harekete geçti.

Konuyla ilgili bir kanun taslağı hazırlayan Maliye Bakanlığı, denetimde standart birliği için düğmeye bastı. Buna göre 'Türkiye Denetim Standartları Kurulu' oluşturulacak. 2008'de faaliyete geçmesi hedeflenen Kurul, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) ilişkin yeni denetim stratejileri belirleyecek. Ancak yeni kriterler belirlenene kadar yetkili kurumların kendi mevzuatı uygulanacak.

Tasarı hakkında bilgi veren Maliye kaynakları, Kurul'un oluşturulmasının ardından denetim ayağının güçleneceğini söyledi. Tek çatı altında yeni fikirler üretileceğini aktaran aynı yetkili, Maliye'nin ekonomideki diğer kuruluşlara 'ağabeylik' yapacağını kaydetti. Türkiye Denetim Standartları (TDS) Kurulu, Maliye Bakanı'na bağlı olarak faaliyet gösterecek. Merkezi Ankara'da olacak. Kurul'un asli görevi uluslararası denetim standartlarıyla uyumlu ulusal denetim standartlarını uygulamak ve yayınlamak olacak. Uluslararası Denetim ve Güvence Standartları Kurulu ile denetim alanında çalışmalar yapan diğer uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapılacak. Kurul, ayda en az bir defa olmak üzere, gerekli gördüğü hallerde en az altı üyenin hazır bulunmasıyla toplanacak ve en az beş üyenin aynı yöndeki oyuyla karar alacak. Üyeler toplantılarda çekimser oy kullanamayacak. Kurul; Türkiye Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği tarafından önerilecek dörder aday arasından ikişer kişi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, SPK, BDDK ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından önerilecek ikişer aday arasından birer kişi olmak üzere, Bakanlar Kurulu tarafından atanacak dokuz üyeden oluşacak. Kurul başkanı ve üyelerin görev süreleri 6 yıl olacak. Başkan hariç olmak üzere üyelerin dörtte biri iki yılda bir yenilenecek. Başkan ve üyelerin süreleri dolmadan herhangi bir nedenle görevlerine son verilemeyecek.

Masraflar denetim birimlerinden

Kurul, gelirini SPK, BDDK, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'nin yıllık gelirlerinden Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek oranda aktarılacak paylar ile denetim standartlarının telif haklarından alınacak parayla sağlayacak. Gelirler bir bankada açılacak hesapta toplanacak. Gelir ile gider arasındaki olumlu fark, her üç ayda bir en geç izleyen ayın on beşine kadar Hazine'ye aktarılacak. İç denetim başkan, dış denetim ise Sayıştay tarafından yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber