Sağlık hizmetleri ?kod'lara bağlanacak hesap sorulabilirlik yaygınlaştırılacak

Haber Giriş : 29 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlıkta devlet artık hizmet bazında değil, hastalığın tanı durumuna göre ödeme yapacak. Belirli gruplara ayrılacak hastalıklar ve bunlar için yapılması gereken işlemler uluslararası standartlara uygun kodlama sistemi ile belirlenecek.

Hastaya yapılan işlemler bu kodlarla ifade edilecek. Dolayısıyla hangi hasta için ne kullanılmış, bilgisayar ekranında görülecek. Bu sayede sağlık harcamalarının denetimi daha da kolaylaşacak. Bütçenin en önemli açığını sosyal güvenlik sistemi harcamaları oluşturuyor. Sosyal güvenliğin faturasını ise sağlık harcamaları şişiriyor. Türkiye'de belirli bir sağlık veri tabanı olmadığı için, sağlık harcamalarının denetimi de "sağlıklı" yapılamıyor. Son olarak patlak veren, bir kanser ilacını Roche firmasından, farklı sağlık kurumlarının farklı fiyatlarla satın alması bu konudaki en güzel örneklerden birisini oluşturuyor.

Maliye, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi, ilaçtan hastane cihazları ve muayene ücretlerine kadar bütün sistemi kapsayacak bir veri tabanı oluşturulmasına altyapı hazırlayacak proje başlattı. 2 seneye kadar hayata geçecek proje, sağlık sisteminin bütün verilerinin bir havuzda toplanmasına imkan tanıyacak. Bu sayede hangi ilaç ve cihaz kaç liraya alınmış, hangi muayene için ne kadar ücret ayrılmış, anında bilgisayar ekranında görülecek. Dolayısıyla belirgin fiyat farklılıklarına çok daha kısa zamanda müdahale edilebilecek.

Veri tabanı oluşturulacak

Projenin en önemli amacı ise kamunun sağlık harcamalarında verimliliğini sağlayacak ve suiistimalleri önemli ölçüde azaltacak ?tanıya dayalı birim fiyat? belirlenmesine geçilmesi olacak. Mevcut durumda SSK, hastaları için belirli bir paket uygulaması sunuyor. Örneğin kalp damarı değişecek bir hasta için standart bir ödeme yapılıyor. Bu hastanın kaç damarı değişirse değişsin, hangi ilaçlar ne sıklıkla kullanılırsa kullanılsın değişmiyor. Bu durumda suiistimallerin de önü açılıyor. Tanıya dayalı fiyatlandırmada ise, bütün bunlar dikkate alınıyor. Hacettepe Üniversitesi Genel Direktör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa N. Özmen, projeyle; sağlık sektörünün denetlenebilmesine imkan tanıyacak sağlıklı bir veri tabanı oluşturulacağına dikkat çekti. Özmen, ?Şimdiye kadar genelde alet ve teçhizata yatırım yapılmış. Ancak bu projede para sadece bilgi için ayrılıyor.? dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber