Yolsulukları önlemek için, Başhekimlerin ihale yetkisi elinden alınıyor

Haber Giriş : 29 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık sektöründe art arda gündeme gelen yolsuzluk haberleri bakanlığı harekete geçirdi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın talimatıyla hazırlanan çalışmaya göre, artık başhekim ve doktorlar ihale açamayacak.

İlaç ve tıbbi cihaz alımları, ihale yasasına hakim olan uzman işletmecilerden oluşan bir komisyon tarafından yapılacak. İlk etapta 60 ilde kurulması planlanan satın alma komisyonlarıyla tam rekabet sağlanacak.

Bakanlığa göre 2005 yılının ilk aylarında uygulamaya konacak düzenlemeyle, başhekimler asli görevleri olan poliklinik hizmetlerinin takipçisi olacak. Yeni düzenlemenin amacı, ?büyük paraların döndüğü sağlık sektöründe denetim yetersizliğini çözmek ve mevzuat sıkıntısından kaynaklanan yolsuzlukları engellemek' şeklinde özetleniyor. Bugüne kadar Kamu İhale Kurumu'na en çok şikayet başvurusu Sağlık Bakanlığı için yapılıyordu. Düzenlemeyle bu sorunun da önüne geçilmiş olacak. Bugüne kadar ihtiyaç duydukları ilaç ve tıbbi malzemeleri belli usuller çerçevesinde ihaleye çıkarak kendileri alan hastaneler, bu işlemi artık yapamayacak. Kamu alımının en fazla olduğu bakanlıklar arasında yer alan Sağlık Bakanlığı, Kamu İhale Kurumu'nun da katkılarıyla hazırlanan yeni düzenleme sayesinde ihalelerin üzerindeki tartışmaları kaldıracak. Bakanlığa bağlı hastanelerin tüm ilaç ve tıbbi cihaz alımları kurulacak olan ?İlaç ve tıbbi cihaz alım komisyonları? aracılığıyla gerçekleştirilecek. Her bir sağlık kuruluşu, kendisine en yakın komisyona bağlanacak ve bu hastaneler, ihtiyaç duydukları ilaç ve malzemeleri ?isim veya marka belirtmeden' evsafına göre komisyona bildirecek. Komisyon da belirlenen ihtiyaçlara göre alımları yaparak hastanelere gönderecek. Komisyon üyeleri ticaret konusunda uzman kişilerden oluşacak. Gerçekleştirilecek tüm ihaleler, çağrı aşamasından sonucuna kadar bütün safhalarıyla internet üzerinden kamuoyuna açıklanacak.

Bakanlık bu çalışmayla, ilaç ve tıbbi cihaz üreten firma temsilcilerinin baskısı altında kalan doktorların kurtarılacağına inanıyor. İhaleleri yapan hastane yöneticilerini yönlendirmek isteyen firma temsilcileri, zaman zaman hediye ve eşantiyon adı altında yasal olmayan bazı yollara başvurabiliyor. Sağlık Bakanlığı'na göre, ihalelerden uzaklaştırılacak olan başhekimler, hastanenin poliklinik hizmetleri ile daha yakından ilgilenmiş olacak. Başhekimler, üzerlerindeki idari yükün ağırlığı nedeniyle görev süreleri içinde mesleki açıdan gerilediklerinden yakınıyor.

Bakan Akdağ, bürokratlarına yeni sistemin 2005 yılının ilk aylarında hayata geçirilmesi talimatını verdi. Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nihat Tosun, ihalelerde uymak zorunda oldukları Kamu İhale Yasası'nın çok detaylı bir mevzuat olduğunu söyledi. Birçok sağlık kuruluşunun mevzuata hakim olamaması nedeniyle ihalelerde sık sık sorunların yaşandığını kaydeden Tosun, ilaç ve tıbbi cihaz alımlarının uzman kişilerce yapılmasının büyük bir kolaylık sağlayacağını bildirdi. Tosun, düzenlemeyle kendilerinin de büyük ve sıkıntılı bir iş yükünden kurtulacaklarını sözlerine ekledi. SSK'nın ilaç ve tıbbi cihaz alımlarıyla ilgili sık sık yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları ortaya çıkıyor. SSK yöneticileri, Roche firmasından yapılan alımlardaki suiistimal iddiaları üzerine Başbakanlık ve ve ilgili Bakanlık müfettişlerinin soruşturma sonuçlarını bekliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber