200 metreyi bulan yer yarılmaları halkı endişelendiriyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Kasım 2007 20:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana'nın Ceyhan ilçesinde oluşan ve 200 metre uzunluğunda 50 cm genişliğindeki toprak yarılmaları vatandaşı endişelendiriyor.

Bayındırlık İl Müdürlüğü yetkilileri, yaptıkları ilk incelemede, 1,5 metre derinlikteki yarılmaların yer sarsıntısından oluşmadığını belirledi.

BOTAŞ'tan bir uzman, Ceyhan Kaymakamı Ayhan Boyacı'nın talimatı üzerine çalışma yaparken, "karıncaların toprağın üzerinde yuva yapmasını" incelenmesi gerekli olarak yorumladı. Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Melih Baki, izleme istasyonu verilerine göre, endişe edilecek durumun söz konusu olmadığını söyledi.

30 haneli Çukurkamış Mahallesi'nde geçtiğimiz günlerde şiddetli yağmur yağdı ve 800 dekar buğday ekili arazi zarar gördü.

20 yıldan bu yana çiftçilik yapan Hikmet Kara, ağabeyiyle gittiği tarlada yer yer derinliği 150 santimetreyi, genişliği ise 50 santimetreyi bulan yarılmalar gördü. 100-200 metre uzayan yarıklardan dolayı tarlaya traktörle girmeye korkan Kara, deprem endişesinden dolayı olayı İlçe Tarım Müdürlüğü ve Kaymakamlığa bildirdi.

Ceyhan Kaymakamı Ayhan Boyacı, çiftçi Kara'nın dilekçesi üzerine Çukurkamış'ta çalışma yapmaları için uzman ekip gönderdi.

İlçe Tarım Müdürlüğü'nden bir ekip ile Bayındırlık İl Müdürlüğü'nden uzman ekipler, Kara'nın tarlasındaki yarıkları incelemek üzere köye geldi. Çiftçi Kara, tarlasındaki yarılmalardan endişe ettiğini belirterek, tarlasında başlayan yarıkların 200 metre mesafedeki köye kadar uzadığını bildirdi.

Bugüne kadar şiddetli yağmur görülmesine rağmen bu bölgede kesinlikle çatlamalar yaşanmadığını anlatan Kara, "Endişe duydum, hemen durumu ilgililere bildirdim. İnceleme başlatıldı, bu yarıkların neden olduğunu öğrenmek istiyoruz. 9 yıl önce Adana'da bir deprem yaşandı, burası da deprem bölgesi. Fay hatlarındaki bir hareket mi söz konusu, öğrenmek istiyoruz. Yarıkların uzunluğu 300 metreye kadar uzuyor." diye konuştu.

Bayındırlık İl Müdürlüğü'nden Jeoloji Mühendisi Mehmet Tatar, Kandilli Rasathanesi kayıtlarına göre burada bir yer sarsıntının olmadığının görüldüğünü, ilk gözlemlerinin yarılmaların deprem kaynaklı olmadığı yönünde olduğunu bildirdi. Tatar, ancak incelemelerin sürdüğünü kaydetti.

Kaykamam Boyacı'nın isteği üzerine bölgede inceleme yapan Botaş-Bil Coğrafi Bilgi Sistemi Başkanı ve Erzurum Eski Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Salih Bayraktutan ise yarıkların yönünün fay hattıyla paralellik gösterdiğini bildirdi.

Bayraktutan, bölgede çok sayıda fotoğraf çekti, ayrıca karıncaların yarılmayı farkedip dışarıda yuva yapmalarını izlenmesi gerekli bir süreç olabileceği şeklinde yorumladı.

Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Melih Baki, Ulusal Deprem Araştırma Merkezi'nce yer sarsıntılarının izlenmesi için Ceyhan'da istasyon bulunduğu belirterek, şu ana kadar endişelenmeyi gerektirecek bir konu olmadığını anlattı.

Baki, Çukurkamış köyünde inceleme yapacaklarını, daha sonra ise gerekli açıklayı yapacaklarını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber