Küresel ısınma önlenemez ve artan bir gerçek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Kasım 2007 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İspanya'nın Valencia kentinde pazartesi gününden beri süren 27. Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), yayımlanan bir raporla sona erdi.

130 ülkeden 450 uzmanın katıldığı toplantılar sonunda açıklanan raporda,

küresel ısınmanın önlenemez ve artan bir gerçek olduğu vurgulandı.

Önümüzdeki ay Bali'de yapılacak BM İklim Değişikliği Konferansı'nda referans belge olarak kullanılacak yaklaşık 20 sayfalık raporda, iklim değişikliğinin bilimsel sonuçlarının "sorgulanamaz" olduğu belirtildi.

Uzmanlar, iklim değişikliğine insanın neden olduğunu da bir kez daha vurguladı.

Raporda, son 100 yılda sıcaklığın 0,74 santigrat derece artmasının başlıca sebebinin, başta gaz, kömür, petrol gibi insanlık için kullanılan, sera etkisi yapan gazların salınımı olduğu ifade edildi.

Her 10 yılda ısının yaklaşık 0,2 santigrat derece artacağı tahmininde bulunan uzmanlar, deniz seviyesinin de bu yüzyılda 18 ile 59 santimetre arasında artabileceği öngörüsünde bulundu.

Uzmanlar, iklim değişikliğinin felakete yol açacak sonuçları hakkında uyarıda da bulundu. Bu çerçevede hava sıcaklığının bu yüzyılda 2 dereceden fazla artması halinde canlı türlerinin yüzde 20'sinin yok olabileceğini, yetersiz veya kötü beslenme nedeniyle milyonlarca insanın sağlığının etkilenebileceğini, sıcak hava dalgalarından, kuraklıktan, yangınlardan, fırtınalardan ve sellerden dolayı ölüm ve hastalıkların artabileceğini belirtti.

Küresel ısınmaya karşı mücadelede en önemli faktörün, sera etkisi yaratan gazların salınımının azaltılması olduğu bildirildi. 2030'a kadar ekonominin tüm sektörlerinin sera etkisi yaratan gazların emisyon oranını düşürmesi gerektiği vurgulandı.

BM GENEL SEKRETERİ: "GERÇEK VE ERİŞİLEBİLİR ÖNLEMLER VAR"

Öte yandan Valencia'daki toplantının kapanış konuşmasını yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ,iklim değişikliği ile mücadele için "gerçek ve erişilebilir önlemler var" dedi.

IPCC'nin kabul ettiği raporun küresel ısınmayla ilgili siyasi tartışmalara güzel bir cevap olduğunu söyleyen Ban Ki-mun, bundan sonrasının hükümetlerin atacağı somut adımlara bağlı olduğunu ifade etti.

Uluslararası kuruluşları "suçlu yerine çözüm" ve "derhal birlikte harekete geçmeye" çağıran Ban Ki-mun, iklim değişikliğinin etkilerinin "çok ciddi ve genel" olduğunun altını çizdi.

İklim değişikliğinden en fazla gelişmekte olan ülkelerin etkileneceği ve bu ülkelerin kalkınmasında geriye düşüşler olabileceği uyarısında bulunan Genel Sekreter, "Buna izin veremeyiz. Gelecekte yapılacak anlaşmalar gelişmekte olan ülkeleri teşvik edici olmalı" dedi.

Bali'de yapılacak toplantıda, 2009 sonuna kadar üye ülkelerin bir anlaşmaya varmalarını sağlayacak bir müzakere takviminin oluşturulmasını ümit ettiğini söyleyen Ban Ki-mun, "somut ve desteklenebilir bir siyasi eylem planı ile" IPCC'nin raporundaki büyük risklerin engellenebileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber