Sağlık Bakanlığı, stok kayıtlarında tutarsızlık olduğunu belirledi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Kasım 2007 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, sağlık kurumlarında, fiili stok kayıtlarıyla saymanlık stok kayıtlarında tutarsızlık olduğunu belirledi. Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından yayımlanarak 81 il valiliğine gönderilen genelgede, kurumlardaki fiili stoklar ile saymanlıklardaki stok kayıt bilgilerinin tutarlı olması konusunda yetkililerin hassasiyet göstermelerini istendi.

Kurumların mali durumlarının, bağlı olunan saymanlık muhasebe kayıtlarının tutulduğu Tek Düzen Muhasebe Sistemi (TDMS) üzerinden takip edildiğinin vurgulandığı genelgede, son zamanlarda stok kayıtlarında tutarsızlık gözlendiği belirtiliyor.

Genelgede, TDMS kayıtlarının düzenli ve doğru olarak zamanında girilmesinin önemi belirtilmesine rağmen kayıtların tetkikinden gider gerçekleştirme görevlileri tarafından gerekli çalışmaların ve kontrollerin yapılmadığı vurgulanıyor. Alımı gerçekleşen sarf malzemelerinin stok girişlerinin saymanlıklara bildirilip kayıt altına aldırıldığı, depodan çıkış yapan malzemelerin bildirimi ile ilgili gerekli hassasiyet ve titizliğin gösterilmediğinin belirtildiği genelgede; şu görüşlere yer veriliyor:

"Daha önceki yıllarda olduğu gibi satın alma birimleri tarafından çeşitli tarihlerde gerek ilgili bakanlıkların tebliğ ve genel yazılarına rağmen ihtiyaç fişine istinaden ambar stoklarından fiilen yapılan çıkışların düzenli olarak yapılması gerekirken işletmeye alınan mal ve malzemelerin doğrudan 740. Hizmet Üretim Müliyetleri hesabına gider kaydı yaptırılmak suretiyle işlem yapıldığı gözlenmiştir. Bu durumda işletmenin mal varlığından tamamen çıkmadığı halde söz konusu mal ve malzemenin hesaben yok edildiği, ilk madde ve malzeme hesabının borç bakiyesi vermesi ve ertesi aya veya yıla mevcut mal ve malzeme stoku devretmesi gerekirken bu hesabın kapatılarak bakiye verilmediği gözlenmiştir. Ayrıca, Ambar Depo birimleri tarafından depoya girişi yapılan malzemelerin stok çıkışlarının düzenli olarak saymanlık müdürlüklerine bildirilmeyerek kurumların yıl içerisindeki gerçek stok bilgilerinin gereğinden fazla gözükmesine neden olunduğu anlaşılmıştır. Kurumun ambar ve deposunda bulunan malzeme ile saymanlık kayıtmlarında bulunan malzeme miktarının kontrol edilerek tutarsızlık olanlarda gerekli düzeltmelerin yaptılırarak yılın son aylarına biriktirilmemesi ve belirtilen hususlara riayet edilmesi istenmektedir."

STOK KAYITLARI YAKINDAN TAKİP EDİLECEK

Genelgenin yayınlanma tarihinden itibaren en geç 7 gün içerisinde kayıtlarda gerekli düzeltmelerin yapılmasının istendiği genelgede, Bakanlığın stok kayıt bilgilerinin yakından takip edileceği, kurumlardaki ambar veya depo fiili stokları ile saymanlıklardaki stok kayıt bilgilerinin birbirini tutmasının sağlanması konusunda valilerden destek isteniyor.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ adına Müsteşar Orhan Gümrükçüoğlu tarafından yayımlanan genelgede; "Sağlıkta dünüşüm programı çerçevesinde sağlık kurumlarında verimliğini artırılması, kaynakların israf edilmeden rasyonel kullanılması, halkımıza sunulan sağlık hizmeti kalitesinin hergün biraz daha iyiye götürülmesi yönündeki çabalar devam ediyor. Kurumların mali durumlarının gerçekçi olarak takip edilebilmesi açısından kurum stok bilgilerinin gider gerçekleştirme görevlileri tarafından incelenerek kurumun ambar veya deposunda bulunan malmeze kayıtları ile saymanlıklarda bulunan malzeme kayıtları arasında tutarsızlık olanların 7 gün içerisinde düzeltilmelerinin yapılması gerekiyor" uyarısı da yapılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber