Miras Kanunu'nda değişiklik hazırlığı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 26 Kasım 2007 20:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TARIM ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli, tarım arazilerindeki miras sorununu çözmek için Medeni Kanunu'nda Miras Kanunu değişikliği yapılacağını söyledi.

Bakanlık, üniversiteler ve özel sektörün katılımıyla Bolu Abant Tabiat Parkı'nda bulunan Abant Palace Otel'de düzenlenen ?Çayır ve Mera Bitkileri Tanım Kılavuzu ve Mera Islah ve Amenajman Projeleri Değerlendirme Raporlarının Tartışılması Toplantısı'nda konuşan Ferhat Şelli, 634 köyde 3 milyon dekar alanda mera ıslah çalışmasının tamamlandığını belirterek, ?Bakanlığımızın yeniden yapılandırılması son aşamaya gelmiş durumda. Taslak önümüzdeki hafta bakanlığa gönderilecek. 2008 yılının ilk çeyreğinde de bakanlığımızın yeni teşkilat kanunu çıkmış olacak. Yeni teşkilat kanunuyla, bakanlığımız tarımı bizzat icra eden bir kurum olmaktan çıkarak, sadece yukarıda politika belirleyen, organize eden, yönlendiren, denetleyen, izleyen ve değerlendiren bir sistem içerisinde çalışacak? dedi.

Üniversiteler ve özel sektörle birlikte 2008- 2012 yılı eylem planı hazırlandığını söyleyen Şelli, ?2008 Şubat ayında bakanımızın önderliğinde kamuoyuna deklare edilecek eylem planımızda 80'e yakın gündem maddesi yer alıyor? diye konuştu.

Türkiye'de tarım arazilerinin küçük olmasının verimi düşürdüğünü ifade eden Şelli, şöyle konuştu:

?Türkiye'deki tarım arazisi işletmelerinin verimli olmamasının en büyük nedeni arazilerin parçalı ve küçük olmasıdır. Önümüzdeki 5 yılın en önemli gündem maddelerinden biri de Medeni Kanunu'ndaki Miras Kanunu olacaktır. Türkiye'de 22 milyon parselden oluşan 3.1 milyon tarım arazisi işletmesi mevcut. Her işletme de 7- 8 parselden oluşuyor. Türkiye'de ortalama işletme büyüklüğü 55 dekarken, Avrupa Birliği'nde 160 dekar, Amerika'da ise bu oran 10 bin dekarı geçmekte. Bu sorunu Medeni Kanunu'nda yapılacak Miras Kanunu değişikliğiyle çözüme kavuşturacağız.?

Şelli, Türkiye'deki 24 su havzasında belirlenecek ürün deseniyle, havza bazlı destekleme yapılacağını açıklayarak, şunları söyledi:

?Kırsal kalkınmayla ilgili olarak her havzada ayrı bir ürün deseni belirleyecek, havza bazlı desteklemeye ağırlık vereceğiz. Güneydoğu Anadolu bölgesinde pamuk, Doğu Anadolu'da hayvancılık, Akdeniz'de turunçgiller, Trakya'da da yağ bitkileri desteklenecek.?

2000'li yıllarda yüzde 85 olan Doğrudan Gelir Desteği'nin, günümüzde yüzde 45'lere, önümüzdeki yıllarda da yüzde 35- 30'lara çekileceğini söyleyen Şelli, ?Bakanlık olarak üretimi yönlendirecek projeleri teşvik edeceğiz. Serbest danışmanlıklardan hizmet alımına gidecek, Tarımsal Araştırma Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan 59 araştırma enstitüsünü de özel sektöre açacağız? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber