Mesleki yeterlilik sektör komiteleri kurulacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Kasım 2007 10:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mesleki Yeterlilik Kurumunca gerekli görülen sektörlerde, meslek standartlarının hazırlanması, güncellenmesi ve geliştirilmesi amacıyla sektör komiteleri kurulacak.

Mesleki Yeterlilik Kurumu Sektör Komitelerinin kuruluşu, görev, çalışma usul ve esasları hakkındaki yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, kurum tarafından görevlendirilen kurum ve kuruluşlarca hazırlanan meslek standartlarının ulusal meslek standardı olarak kabul edilebilmesi için inceleme yapan, önerilerde bulunan ve Yönetim Kuruluna sunulmasına karar veren komiteler kurulacak.

Ulusal ve uluslararası normlara uygun olarak hangi sektörlerde komitelerin kurulacağı ve bu komitelerde hangi mesleklerin görüşüleceği Yönetim Kurulu tarafından tespit edilecek, yeni komite oluşturulması talebiyle Kuruma yapılan müracaatlar Yönetim Kurulunca karara bağlanacak.

Sektör komiteleri, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, meslekle ilgili diğer bakanlıklar, Genel Kurulda temsil edilen işçi, işveren ve meslek kuruluşları ile Kurumun birer temsilcisinden oluşacak. Ayrıca çalışmalara üniversitelerin ilgili bölümlerinden öğretim üyeleri de danışman olarak davet edilebilecek. Sektör komitesi üyelerinin görev süresi üç yıl olup, bu sürenin sonunda aynı kişiler yeniden görevlendirilebilecek.

Sektör komiteleri, ilk toplantıda kendi üyeleri arasından bir başkan ve bir başkan vekili seçecek.

Yönetmeliğe göre, sektör komitelerinin amacı, meslek standartlarının hazırlanması, güncellenmesi, geliştirilmesi ve güncellenme dönemlerinin belirlenmesinde öneride bulunmak, meslek standartları formatının belirlenmesi konusunda görüş bildirmek, kurumun görevlendirdiği kurum, kuruluş veya çalışma grubu tarafından hazırlanan ve daire başkanlığınca komiteye iletilen meslek standardı taslaklarını şekil ve içerik yönünden incelemek, değerlendirmek ve görüş oluşturarak Yönetim Kuruluna iletilmek üzere daire başkanlığına vermek olarak belirlendi. Ayrıca, incelenen taslak meslek standardında eksiklik veya hata tespit ettiğinde, giderilmesini sağlamak üzere daire başkanlığına vermek, söz konusu hata ve eksiklikler giderildikten sonra taslakları tekrar inceleyip, değerlendirmek ve görüş oluşturmak, meslek standardı taslağı hakkında görüş oluşturabilmek için mesleğin icra edildiği sahada teknik inceleme yapılmasına gerek duyulduğunda bu hususu Kuruma bildirmek ve Kurumca uygun bulunan teknik incelemeleri sahada yapmak, meslek standartlarına ilişkin Kurum talepleri doğrultusunda diğer çalışmaları yapmak da sektör komitelerinin görevleri arasında yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber