Diş eti çekilmesine yanlış diş fırçalama da sebep olabiliyor

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 28 Kasım 2007 10:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Diş eti çekilmesine yanlış diş fırçalama, diş taşı, kürdan kullanımı bile yol açabiliyor. Tedavisi nedene göre değişiyor, gerekirse cerrahi yöntemlere başvuruluyor.

Diş eti çekilmesi üzerine değişik faktörlerin etkisinin olduğu bildirilmiştir. Bunlar; temel olarak yapısal faktörler, iritan faktörler ve diş eti iltihabı ile periodontal hastalıklar olarak sıralanabilir. Bunun yanında uzun kas ataşmanları, diş köklerinin morfolojisi, uygunsuz diş kapanışları, dişlerin diş arkı dışında yer alması gibi yapısal birtakım faktörler de bulunmaktadır.

Estetik problemler...

Medicana Diş'ten Doktor Nazan Bozkurt; travma, yanlış diş fırçalama, fırçalama süresi ve sıklığı, anormal ortodontik kuvvetler, bakteri plağı, diş taşı, kötü alışkanlıklar (diş aralarına sık sık kürdan, toplu iğne gibi yabancı cisimler sokulması, tırnak yeme, kalem ısırma, vb.), hatalı dolgu ve protezler gibi iritan faktörlerin de diş eti çekilmesine neden olabileceğinin altını çiziyor. Diş eti çekilmelerinin sonucunda dişlerin klinik kron boyları artar. Özellikle ön bölgede hastalar dişlerini uzamış gibi hisseder ve bazı estetik sorunlar ortaya çıkar. Çoğu birey için bu durum aşırı hassasiyet ve kök çürüklerinden çok daha önemlidir. Diş eti çekilmesi bulunan kişilerde çekilmelere bağlı olarak çeşitli şikayetler görülebilir. Bunlar, kök/diş hassasiyeti, kök çürükleri, estetik problemler, dişi kaybetme korkusu ve pulpa hastalıklarıdır. Dişe ti çekilmelerinin tedavisinde etkene yönelik uygulama yapılmalıdır. Daha sonra eğer gerekli ise çeşitli cerrahi yöntemlere başvurarak diş eti çekilmesi kapatılabilir.

Dolgu işlemi uygulanabilir

Örneğin çekilme hatalı ve sert fırçalama ya da çeşitli alışkanlıklara bağlı olarak geliştiğinde, öncelikle bu faktörler ortadan kaldırılmalıdır. Etken periodontal hastalık ise hastalığın kontrol altına alınmalı ve ilerlemesi engellenmelidir. İleri derecede problemli ve cerrahi olarak tedavi edilemeyen durumlarda dolgu, kron gibi restoratif işlemlere başvurulabilir

Periodontal hastalıkların tedavisi

Periodontal hastalıklar, büyük bir oranda önlenebilen ve kontrol altına alınabilen hastalıklardır. Periodontal tedavide en önemli aşama; hastanın etkili ve düzenli bir şekilde diş eti, diş ve dişler arası temizliği uygulayarak ağız sağlığını koruyabilmeyi öğrenmesidir. Diş eti hastalığında diş taşı temizliği, plağın uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanması, günlük etkin ağız bakımı başarılı bir tedavi için yeterlidir. Daha ilerlemiş vakalar cerrahi tedaviyi gerektirebilir.

Antibiyotik alımına dikkat

Başlangıç tedavisi sırasında ayrıca kötü ve taşkın dolguların yenilenmesi, çürük dişlerin doldurulması, diş eti kenarı ile uyumu ve şekli doğru olmayan protezlerin düzeltilmesi gibi bakteri tutunmasını kolaylaştırıcı yerel faktörlerin uzaklaştırılması gerekir. Kanal tedavileri ve varsa ümitsiz dişlerin çekimi gerçekleştirilmelidir. Periodontal tedavi sonrası hastalar düzenli olarak dişhekimi tarafından muayene edilmelidir. Fakat unutmamak gerekir ki periodontal tedavi ile elde edilenlerin devamı için hiçbir işlem kişinin günlük ağız bakımı işlemlerini etkin bir şekilde uygulamasından daha yararlı olamaz. Geleneksel tedavilere ek olarak antibiyotik tedavisiyle de olumlu yanıt alınmaktadır. Ancak gereksiz ve yanlış antibiyotik kullanımı çok ciddi bakteri direnci oluşumuna neden olarak birey ve toplum için tehlike yaratmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber