Devlet, memura verilen sicil cezasını artık açıklamak zorunda

Haber Giriş : 06 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Birliği'ne uyum amacıyla birçok yasal düzenlemeye imza atan hükümet, uygulamadaki aksaklıkları gidermek için farklı yöntemler geliştiriyor.

Demokratik ve şeffaf yönetimi sağlamak amacıyla çıkarılan Bilgi Edinme Yasası istenen sonucu vermedi. Bunun üzerine, kanunun uygulanmasında ortaya çıkacak anlaşmazlıkları gidermek için Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu oluşturuldu. Müracaatlar üzerine önemli bir yeniliğe imza atan kurul, kamu görevlilerinin ?sicil, ceza ve soruşturma dosyalarını görebilmelerini' kararlaştırdı. Bu konuda gizlilik sadece 3. kişilere karşı uygulanacak ve dosya sahibi dışındaki kimseye bu bilgi verilmeyecek. Kurulun kararı ?nihai' olduğu için, kamuya ait tüm kuruluşlar buna uymak zorunda kalacak. Bilgi verilmemesi durumunda ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulabilecek.

4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu 24 Nisan 2004 tarihinde yürürlüğe girdi. Kişilerin, bilgi edinme hakkını kullanmalarına yönelik kanun, kısa sürede işlerlik kazandı. Kamu kurum ve kuruluşlarına çok sayıda talep geldi. Ancak, pek çok kurum, vatandaşların bilgi talebine olumlu cevap vermedi. Uygulamadaki aksaklık sebebiyle kanun beklenen sonucu vermedi. Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu ise direkt olarak taleplerle ilgilenmiyor. Sadece vatandaşla bilgi ilgili kurum arasında bir anlaşmazlık yaşanması durumunda ?karar makamı' olarak devreye giriyor. Bilgi talebine olumsuz cevap alanlar, 15 gün içinde kurula başvurabiliyor.

Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu, geçtiğimiz günlerde önemli bir adım attı. Bir vatandaş, çalıştığı kamu kuruluşuna başvurarak sicil dosyasını görmek istedi ve olumsuz cevap aldı. Müracaat üzerine, konu kurul gündemine geldi. Yapılan değerlendirme sonucunda, vatandaşın lehine karar verildi. Kurul'un aldığı karar emsal teşkil ettiği için tüm kamu kurum ve kuruluşlarına bildirildi. Buna göre, herhangi bir kamu görevlisi istediği takdirde kendisi ile ilgili sicil, soruşturma ve ceza raporlarını görebilecek. Buradaki sır kavramı üçüncü kişilerle sınırlı olacak. Taleplerine olumsuz cevap alanlar, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun 29. maddesi uyarınca ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunabilecek. Maddede şu ifadelere yer veriliyor: ?Bu kanunun uygulanmasında ihmâli, kusuru veya kastı bulunan memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında, işledikleri fiillerin genel hükümler çerçevesinde ceza kovuşturması gerektirmesi hususu saklı kalmak kaydıyla, tâbi oldukları mevzuatta yer alan disiplin cezaları uygulanır.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber