Enflasyonda 2008 hedefi yüzde 4 tutmazsa memurlar fark alacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 05 Aralık 2007 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2007 yılında yüzde 4 olarak belirlenen enflasyon hedefinin tutmamasının ardından gözler hükümete çevrildi.

Meclis'te 2008 yılı bütçe sunuş konuşmasını yapan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bu yılın temmuz-aralık döneminde enflasyonun yüzde 4'ü aşması halinde, aradaki farkın, gelecek aydan itibaren ücretlere ve aylıklara yansıtılacağını bildirdi. Unakıtan, vergi iadelerinin kaldırılmasının ardından yürürlüğe girecek olan asgari geçim indirimiyle birlikte aylık ve ücretlerde, kişilerin durumuna bağlı olarak yaklaşık 45 ile 90 YTL arasında artış olacağını kaydetti. 2008'de memur aylıklarında 'düşük maaş alana daha yüksek oranda yansıyacak' şekilde bir maaş artışı öngörülüyor.

Bu çerçevede ocak ve temmuz aylarında maaşlar yüzde 2 oranında artacak. Ocakta taban aylığında ayrıca seyyanen 10 YTL artış yapılacak. Bu artışlara ilaveten denge tazminatı alan personele de ocakta 90 yerine 110, temmuzda da 130 YTL ödenmeye başlanacak. Sonuç olarak; aile yardımı ödeneği dahil en düşük dereceli memurun Aralık 2007'de 843 yeni lira olan net maaşı, ocakta yüzde 5,2 artarak 887 ve temmuzda da yüzde 4,3 artarak 925 yeni liraya yükselecek.

2007 yılı Ağustos dönemi itibarıyla toplam istihdamın geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye genelinde 269 bin kişi arttığını duyuran Maliye Bakanı, "Bu dönemde işsizlik oranı yüzde 9,2 seviyesinde gerçekleşti. Önümüzdeki dönem en önemli önceliğimiz işsizliğe çare bulmak olacaktır." diye konuştu.

Dünyadaki ekonomik gelişmelerden örnek veren Unakıtan, ABD ekonomisinde yaşanan olumsuz gelişmelerden Türkiye'nin de etkilendiğine dikkat çekti. "ABD ekonomisinin yavaşlayacağına ilişkin endişeler doların değer kaybetmesine neden oldu. Dünya ekonomisi bir belirsizlik içerisindedir." diye konuşan Unakıtan, ABD, AB ve Japonya Merkez bankalarının alacağı kararları izlemeye değer bulduğunu söyledi. Unakıtan'a göre, yükselen piyasalardaki güçlü büyüme eğilimi, petrol talebini de artırdı. Stok seviyelerinin gerilemesi ve üretimin azalması, petrol arzını düşürdü. Petrol fiyatları martta yükselişe geçti. Fiyatlardaki artış, petrolün önemli bir enerji kaynağı olması sebebiyle dünya ülkelerinde olduğu gibi Türk ekonomisini de olumsuz etkiledi.

'Faizleri tek haneye indireceğiz'

Cari açığın kalıcı olarak düşürülmesi için mikro tedbirler alacaklarını hatırlatan Unakıtan, açığın sürdürülebilirliği konusunda risk olmadığını vurguladı. Bu yıl bütçe açığı ve borçlulukta Maastricht kriterlerini tutturduğunu söyleyen Unakıtan, şöyle konuştu:

"Dört tane Maastricht kriteri vardır; bütçe açığının GSMH'nin yüzde 3'ünün, kamu borç stokunun GSMH'nin yüzde 60'ının altında olması, faiz ve enflasyonun o ülkelerin seviyesinde olmasıdır. Bu sene hem bütçe açığında, hem de borçlulukta kriterleri tutturduk, birçok AB ülkesinden de daha iyi durumdayız. Borçtan kaynaklı kırılganlık bitti, bu durum Türkiye'nin ülke riskini düşürüyor."

Faiz oranlarının yüzde 16'lar düzeyine gerilediğine işaret eden Unakıtan, "Önümüzdeki dönemde nominal faizler daha da düşecek. Bunu tek haneli rakamlara indirmeye çalışacağız. Bunun gereği olan politikaları yerine getireceğiz." şeklinde konuştu. Unakıtan, bütçenin halkın refah ve hayat standardını yükselteceğini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber