Isparta'daki kaza uçuş fobisini tetikledi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Aralık 2007 13:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Geçtiğimiz hafta Isparta'da inişe geçtiği sırada düşen ve 57 kişinin hayatını kaybettiği kazanın ardından uçuş korkusu (Aerofobi) yaşayanların kaygılarının arttığı bildirildi.

Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya, Online Sağlık'a (www.onlinesaglik.com) yaptığı açıklamada, kazayla ilgili görüntü ve fotoğrafların medyada çok sık yer almasının uçuş korkusu olan pek çok kişinin yaşamını etkilediğini söyledi. Dr. Nihat Kaya, "Uçuş korkusunun en önemli nedenlerinden biri bu korkuyu arttırıcı nitelikteki uçak ve uçuşlarla ilgili olumsuz söylemlerdir. Buna karşın binlerce uçuşun ne kadar rahat ve güvenli geçtiği vurgulanmamaktadır" dedi.

Medyada uçuşla ilgili haberlerin çoğunun uçak düşmesi, uçak arızaları ve hava korsanlığı ile ilgili olduğunu belirten Dr. Kaya, olumsuz mesajların bu denli yoğun olmasının kişilerin uçuş korkusunu tetiklediğine dikkat çekti.

Bir uçağın güvensiz olması halinde dünyanın her yerinde uçuştan men edileceğini kaydeden Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya, "Her yıl uçak kazalarında ölenlerden defalarca kat fazlasının karayolu kazalarında öldüğü düşünülürse uçaklar oldukça güvenilirdir. Her 4,5 milyon uçuştan birinde kaza olurken, her 14 bin karayolu aracından biri kaza yapmaktadır. Yaya olarak yürürken kaza geçirme oranı bile uçak kazasından 2 kat daha yüksektir" ifadelerini kullandı.

UÇUŞ KORKUSU PANİK ATAĞA BAĞLI OLARAK GELİŞİYOR

Günümüzde en yaygın fobilerden birinin uçuş fobisi olduğunun altını çizen Dr. Kaya, uçuş fobisi yaşayan insanların uçağa binince nefes almakta zorlandığını, panikleyerek terlediğini, kalp atışlarının hızlandığını anlattı. Bunun tek çözümünün; araba, tren veya deniz yoluyla seyahat etmek olmadığını söyleyen Nihat Kaya, "En büyük sorun uçaktaki mekanın çok dar olması ise çıkışlara yakın koltukları talep edin. Sıkıldıkça koridorlarda biraz dolaşın. Hosteslere uçmaktan korktuğunuzu açıkça söyleyin. Uçuş boyunca bol bol su için ve eğlenceli bir kitap veya sevdiğiniz bir dergi okuyun. Yanınızdaki koltukta oturan arkadaşınızla konuşmak da iyi bir çözüm olabilir" uyarılarında bulundu.

Uçuş korkusuna neden olabilecek bir diğer durumun uçuş sırasında panik atak yaşamak olduğuna vurgu yapan Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya, "Böyle bir deneyim sonucu kişi uçağa binerek bir atak daha yaşayacağını düşündüğü için korku geliştirebilir" dedi.

Dr. Kaya, panik atak hastalarının ayaklarının yerden kesilmesini istemeyeceklerini belirterek, bu kişilerin kaygılarının kontrol altına alınmadan uçağa binmeye zorlanmamaları gerektiğini ifade etti. Uçuş korkusunun genellikle panik atağa bağlı olduğunu ancak sistematik ve sabırlı bir tedavi ile çok büyük oranda tedavi edilebildiğini vurgulayan Dr. Nihat Kaya, bazı hastalarının tedavi sonrası 12 saatlik uçuşlar gerçekleştirdiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber