Asgari geçim indirimi yüksek ücretlilere ceza

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Aralık 2007 13:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMM0) Başkanı Ali Metin Polat, asgari geçim indirimi uygulamasıyla dünyadaki örneklerin aksine matrah yerine vergiden indirime gidildiğini bildirerek, ''iyi yetişmiş, nitelikli elemanlar adeta cezalandırılmaktadır. Asgari geçim indirimi yüksek ücretlilere ceza olacak'' iddiasında bulundu.

Polat, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Ocak 2008'den itibaren ''vergi iadesi'' sistemi yerine getirilen ''asgari geçim indirimi'' uygulamasının ''denetlenmesi zor'' bir sistem olduğunu, 22 yıldır uygulanan belge sisteminin ortadan kaldırılmasıyla kayıt dışı ekonomi ile mücadelenin sekteye uğrayacağını ileri sürdü.

Asgari geçim indirimi ile orta ve yüksek ücretlerle çalışan iyi yetişmiş, birikimli elemanların adeta cezalandırılması yoluna gidildiğine dikkat çeken Polat, şunları kaydetti:

''Gelişmiş ülkelerde matrahtan indirim yoluna gidilerek uygulanan asgari geçim indirimi, bizde vergiden indirimi esas aldığı için, ekonomiye çok büyük katkı sağlayan iyi yetişmiş eleman aleyhine olacak, orta ve yüksek düzeyde ücret alan bu elemanlar haksızlığa uğrayacaklardır.

İlk bakışta, kişilerin özel durumunu dikkate alması açısından olumlu görülen bu uygulamanın denetlenmesi ve kişilerin özel durumlarındaki değişikliklerin takip edilmesi mümkün görünmemektedir. Bu risklerin yanı sıra, 22 yıldan bu yana uygulanan vergi iadesi sistemi ile toplumda sağlanan vergi bilinci ve beyan sisteminin kaldırılması, ülkemizin en büyük sorunu olan kayıt dışı ile mücadeleyi önemli ölçüde zaafa uğratacaktır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber