Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik: En büyük sermaye insan zekasıdır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Aralık 2007 23:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, en büyük sermayenin insan zekası olduğunu belirterek, ''Kim bilgiye sahipse, kim insanın kafa gücünden en iyi şekilde yararlanıyorsa, onlar daha zengindir'' dedi.

Türk Zeka Vakfı'nın, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) desteğiyle düzenlediği ''Türkiye 12. Zeka Oyunları Yarışması: Oyun 2007'' ödül töreni, Sheraton Otel'de yapıldı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, burada yaptığı konuşmada, yarışmayı önemsediğini belirterek, ''Ümit ediyorum ki, önümüzdeki yıl, yarışmanın kapsamını, bütün okullarımızda, herkese duyuracak şekilde çok daha genişletir ve bunu bütün Türkiye'ye mal ederiz'' diye konuştu.

İnsanlığın tarım toplumundan, sanayi toplumuna, buradan da bilgi çağına geçtiğini anımsatan Çelik, tarım toplumunda ''kas gücü'', sanayi toplumunda ''kasa gücü'', bilgi toplumunda ise ''kafa gücü''nün ön plana çıktığını söyledi.

Çelik, şöyle konuştu:

''Allah hepimize farklı bir sermaye vermiştir. Bazılarının sermayesi, sahip oldukları hanlar, hamamlar, gayri menkuller, mal, mülktür, kiminin bankadaki parasıdır, kiminin sermayesi sesi, kiminin sermayesi tiyatral kabiliyetidir. Bazı insanların sermayesi tıpkı futbolcularda olduğu gibi paha biçilmez ayaklarıdır, bazılarınınki entelektüel birikimdir.

En büyük sermaye bence insan zekasıdır. Bu sermayenin başka sermayelerle mukayese edilmesi mümkün değildir. Bilgi çağında bu, her şeyin çok ötesindedir. Artık, yeryüzünde zenginliğin kaynağı, ağır sanayi fabrikaları, yer altındaki, yer üstündeki zenginlikler değildir. Kim bilgiye sahipse, kim insanın kafa gücünden en iyi şekilde yararlanıyorsa, onlar daha zengindir, daha müreffeh toplumlardır, daha iyi yaşıyorlardır.''

Einstein'in insan ve bilgisayarın birlikteliğinin ''insanlığı farklı bir iklime götüreceği'' görüşünün gerçekleştiğini anlatan Çelik, Türkiye'nin de bu birlikteliği sağlayarak ''çok büyük gelişmelere imza atabileceğini'' bildirdi.

Çelik, bu güç ve potansiyeli ortaya çıkarmak için gereğinin yapılması gerektiğini ifade ederek, ilkokullarda zeka oyunu olan satrancın seçmeli ders haline getirildiğini hatırlattı.

Milli Eğitim Bakanı Çelik, ''Zeka oyunları meselesi, kenara itilecek, hafife alınacak bir mesele değildir'' diyerek, bu konuda her türlü desteğe hazır olduklarını kaydetti.

-''KALİTELİ İNSAN GÜCÜ...''-

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu da ''entelektüel sermaye''nin Türkiye'yi uluslararası yarışta güçlü kılacak önemli noktalardan biri olduğunu söyledi. Zeka üstünlüğünün tartışılmaz olduğunu belirten Başesgioğlu, şöyle devam etti:

''Ülke olarak ayakta kalmak istiyorsak, uluslararası yarışta geri kalmamak için bütün imkanlarımızı kullanmamız lazım. Bunun da başında nitelikli, kaliteli insan gücü gelmektedir. Nüfusumuz kalabalık, genç nüfusumuz fazla ama kafi değil. Bu, işlenmeye muhtaç bir elmas gibi.

Bu gençlerimizin kabiliyetlerini, zekalarını ortaya çıkararak, onları bilime ve teknolojiye yönlendirerek bu büyük ulusu, uluslararası rekabette en iyi noktaya taşımak ve kendi ülkemizin sorunlarını aşma noktasında da bu yetenekli çocuklardan istifade etmek zorundayız. Bu pırıltılı gençlerimizi bir kenarda bırakıp, onların kabiliyetlerinden yararlanmamak insan kaynaklarının atıl kalması demektir.''

-DERECEYE GİRENLER ÖDÜLLERİNİ ALDI-

Türkiye Zeka Vakfı Başkanı ve DSP Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı ise ''Yarışmayı tek kelime ile özetlememiz gerekirse sadece ve sadece düşünmek'' dedi.

İnsanların daha çok düşünmesini istediklerini belirten Halıcı, sadece problem çözmek için değil, her zaman, her konuda düşünmek gerektiğini bildirdi.

Konuşmaların ardından sponsor firmalar olan Eczacıbaşı, Microsoft, Turkcell, Türkiye İş Bankası ile Türk Telekom yetkililerine şilt takdim edildi.

Daha sonra Çelik ve Başesgioğlu ile Halıcı dereceye girenlere ödüllerini verdi.

''Türkiye 12. Zeka Oyunları Yarışması''nda birinciliği Mehmet Murat Sevim kazandı. Sevim'e ödül olarak 15 Cumhuriyet altını verildi. İkincilik ödülünü Kamer Alyanakyan aldı. Üçüncülüğü Murat Koz, Sadık Eser, Hüseyin Kayabaşı ve Alkan Karacaer paylaştı.

Yarışmanın ilk elemelerine yaklaşık 4 bin kişi katılmıştı. Finale katılmaya hak kazanan 22 kişi de iki aşamalı sınavdan geçirilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber