Kreşlerde, okullarda yangın alarmı artık zorunlu değil

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 21 Aralık 2007 11:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlar Kurulu okullar, hastaneler ve kreşlerde yangın alarmı takma zorunluluğunu ?tasarruf olsun? diye kaldırdı

Okul, kreş, sağlık ocağı, poliklinik hizmeti veren hastane ve müzelerde yangın alarmı veren cihaz bulundurma zorunluluğu sessiz sedasız kaldırıldı. Bayındırlık Bakanlığı'nın hazırladığı ?Binaların Yangından Korunması? yönetmeliğindeki değişiklik Bakanlar Kurulu'nun onayıyla önceki gün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Değişiklikle 7 katın (21.5 metre) ve toplam kullanım alanı 5 bin m2'nin altındaki okullar, kreşler, poliklinik hizmeti veren hastaneler, sağlık ocakları, artık ?yangın alarm sistemi? bulundurmak zorunda değil.

2002 yılındandan beri uygulanan yönetmelik, okul, kreş, bakımevi gibi binalarda kat yüksekliği sınırı olmaksızın tamamında yangın alarm sistemi bulundurulması zorunluluğu getirdi. Yönetmelikte oteller, moteller, hastaneler, huzurevleri, pansiyonlar ve benzeri bütün yatılan yerlerde hem kullanım alanı, hem de kat yüksekliği sınırı olmaksızın tümünün alarm sistemi bulundurması zorunlu tutuldu. Arife günü yürürlüğe giren yönetmelikte ise bu zorunluluklar kat yüksekliği sınırına bağlandı. Böylece alarm sistemi zorunluluğu neredeyse tamamen kaldırıldı. Bayındırlık Bakanlığı eleştirilerine rağmen yaptığı bu değişikliği ?kaynak israfını önlemek? şeklinde gerekçelendiriyor.

Okullar hep 3 katlı

Yönetmelik, yüksekliği 21.5 m'den alçak ve toplam yapı alanı 5 bin m'den küçük her türlü okul, kreş, dershane, anaokulu gibi eğitim tesisinde yangın uyarı sistemi bulundurmayı zorunlu olmaktan çıkardı. Mühendislikte 21.5 metrelik yükseklik, bir kat 3 metre ön kabulüyle 7 katı ifade etmek için kullanılıyor. Böylece artık 7 katın altındaki okul, dershane ve benzeri eğitim tesislerinde yangın alarm sistemi bulunması zorunlu olmayacak. Ancak Türkiye'nin deprem bölgesinde bulunması nedeniyle Bayındırlık Bakanlığı'nın tip projelerinde 3 katlı okullar ağırlık taşıyor.

AB'yle ters

AB standartlarında inşa edilen kreş ve anaokulu gibi eğitim tesisleri de 2 katla sınırlandırılıyor. Böylece düzenleme, Türkiye'deki okul, kreş, anaokulu gibi binaların neredeyse tamamını yangın riskine terkediyor. Amacın devletin yaptırdığı okullarda yangın alarm sistemi maliyetinden kurtulmak olduğu belirtiliyor.

Topkapı Sarayı da zorunlu değil

Öte yandan yönetmelik, müze ve sergi alanlarında yangın alarm sistemi takılması zorunluluğunu 2 kata (6.5 m) çıkardı. Önceki düzenlemede tüm kamuya açık binalarda zorunluydu. Böylece dünden itibaren, tamamına yakını tek katlı olan Topkapı Sarayı'nda yangın alarm sistemi olması zorunlu değil. Yönetmelik ayrıca, şu ana kadar tüm hastaneleri kapsayan yangın alarm sistemi bulundurma zorunluluğunu da deldi. Hastanelerde bu zorunluluk korunurken poliklinik hizmeti veren hastanelerde 7 kata (21.5 m) çıkarıldı. Sağlık Bakanlığı'nın poliklinik hizmeti veren hastaneleri en fazla 4 katlı.

Maliyet 4 bin dolar

Yangın algılama ve ihbar sistemi kurulmasının maliyeti ise göze alınan riske karşılık son derece düşük tutarda. Bayındırlık Bakanlığı tip projelerine uygun, 3 katlı bir okulun bu sistemli kurma maliyeti, 4 bin dolar civarında bulunuyor. Kurulan sistemin içinde 100 m2'ye 1 adet düşecek şekilde dedektörler, sirenler ve yangın ihbar santrali bulunuyor.

?Dava açacağız'

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Kemal Usluer

?Bakanlık ve bunu onaylayan Hükümet, özellikle kamu binalarında yangın algılama sistemleri kurulması zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Gerekçe olarak da kaynak israfını önlemeyi gösteriyor. Bakanlık can ve mal güvenliği açısından nasıl bir sorumluluğun altına girdiğinin farkında mı? Yangınlarda ölümlerin önemli bir kısmı zehirlenme nedeniyle gerçekleşiyor. Ancak örneğin ana okulları ve kreşlerde öğlen uykusuna yatırılan çocukların olası bir yangında oluşan dumandan zehirlenmemeleri için 7 kattan daha yüksek bir kreş yada ana okuluna mı gönderilmeleri gerek? Kaç tane anaokulu 7 kattan daha yüksek? Ayrıca örneğin Topkapı Sarayı'nın tamamına yakını tek katlı. Bu ve benzeri sergi sarayları nasıl koruyacağız. Biz bu yönetmelikle ilgili hukuki süreci başlatacak, ve iptali için dava açacağız?

?İnsan hayatını hiçe sayıyorlar'

2002 yönetmeliğini çıkaran, Bayındırlık Eski Bakanı, MHP Milletvekili Abdülkadir Akcan

?Muhalefet etmek amacıyla değil, açık kalplilikle söylüyorum ki, bu yönetmelik değişikliği insan hayatını hiçe saymaktır. Tasarruf amaçlanıyorsa o zaman binlerce dolar harcayarak köprülere, viyadüklere, binalara depreme karşı sismik güçlendirme yapmayalım. Biz bunu yapıyoruz ama değil mi? Çünkü ön uyarı sistemleri yangınlarda, depremlerde çok kritik, çok önemlidirler. Bu nasıl bir mantıktır. Bütçedeki diğer kamu harcamalarından tasarruf etsinler. Bilsinler ki, bu işe koyulan Hükümet, çocuklarımızın canından tasarruf ediyor.

Çocuklar atlasın mı?

Bakın Türkiye'deki okullar kaide olarak 3 katlı, en fazla 4 katlıdır. Yangından kurtulma açısından yangının oluş halinin görülmemesi diye bir kavram var. Bırakın 7 katı, bina 1 katlı bile olsa, önceden uyarılmadığı için yangının oluş halini gören çocuk panikten ne yapacak, 1. katın penceresinden mi atlayacak? Biz bunu tüm okul, kreş, hastane ve diğer binalarda zorunluyaparken, uluslar arasındaki ilkeyi, yani yangının oluş halini görmeden, bir panik başlamadan, dumanın tespit edildiği anda uyarının başlaması gereği nedeniyle zorunlu tuttuk. Bu uygulamanın tasarruf sağlayacağı açık. Yangın alarm sistemi zorunluluğunu kaldırınca, müteahhitin teklifi de inecek. Binanın yapım maliyeti aşağı inecek. Ama ne pahasına, çocuklarımızın insanımızın yaşamı pahasına...?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber