Öğretmenliğe 'usta'lık kılıfı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 22 Aralık 2007 11:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, öğretmen açığını usta öğretici ve ücretli öğretmen istihdamıyla kapatmaya çalıştığını, kamuoyunu da "Öğretmen ihtiyacımız yok" diyerek yanıltmaya çalıştığını öne sürdü.

Eğitim-Sen'in usta öğreticilere ilişkin yaptığı araştırmada, sadece Elazığ, Bingöl, Muş, Bitlis, Van ve Mardin illerinde bulunan kamu okullarında 6 bin usta öğretici ve ücretli öğretmen istihdam edildiği tespit edildi. Sendikanın genel başkanı Alaaddin Dinçer, "Usta öğretici ve ücretli öğretmen istihdamında kariyer yerine sadakat ve torpil ilişkisi genel kural haline gelmiş bulunuyor" dedi. Dinçer, köy okullarında araç gereç yetersizliği nedeniyle müfredatın işlenemediğini, bu okullarda su yokluğu, tuvaletsizlik, hizmetli yoksunluğu gibi nedenlerle öğrenci devamsızlığının da had safhada olduğunu söyledi.

Öğretmenlikle ilgisiz alanlardan

Eğitim Sen'in yaptığı araştırma çerçevesinde ziyaret ettiği ilçe, köy ve okullarda tespit edilen diğer sorunlar şöyle:

Çalıştırılanların ücretleri ortalama 550 YTL ile açlık sınırı altında tutuluyor.

Güvencesiz istihdam edilenlerin büyük bir bölümü öğretmenlikle uzaktan yakından ilgili olmayan alanlardan lise, iki yıllık ön lisans, lisans mezunlarından oluşuyor.

İlköğretimi bitiren kız öğrencilerin ortaöğretime devamında oranlar yüzde 10'la sınırlı kalıyor.

Okullarda görev yapan hizmetli memurlar aşırı iş yükü ve uzun çalışma süreleriyle çalıştırılıyor.

Çocuklarda sağlıklı beslenememekten kaynaklı sağlık sorunları görülüyor, bilimsel tedavi yöntemlerine başvurulmaması nenediyle çocuklar okula devam edemiyor.

Kışın yoğun yaşandığı dönemlerde taşımalı eğitim konusunda ciddi sorunlar yaşanıyor. Öğrenciler okullara yürüyerek gidip gelmek zorunda kalıyor.

YİBO ihalelerinde AKP yandaşlığı

Yatılı İlköğretim Bölge Okul (YİBO) ihalelerinde AKP yandaşı olan çevrelere kayırmalar söz konusu olduğu için niteliksiz hizmet veriliyor.

YİBO'larda hafta sonu kalan öğrenciler sosyal etkinlik ve aktivitilerini yürütecekleri alanlar olmamasından kaynaklı sorunlar yaşıyor. Öğrenciler bu nedenle okuldan kaçıyor.

Öğrenciler tarikat ve cemaatlerin yurtlarına ve dershanelerine yönlendiriliyor, okullarda çok ciddi mahalle ve çevre baskısı yaşanıyor.

Zorunlu hizmet süresini dolduran öğretmenler atamaları yapılmadığı için 6-7 yıl aynı yerde görev yapıyor. Bu nedenle öğretmenlerde motivasyon düşüyor.

Kentlerde görev yapan öğretmenlerin ücretlerinin yüzde 60-70'i kira ve yakıta gidiyor.

Sözleşmeli öğretmenlerin ücret ve aylıkları zamanında ödenmiyor, izin ve sevk almada engellerle karşılaşıyorlar, bir yılı doldurmadan eş tayini yaptıramıyorlar. Sözleşmeli öğretmenlikte kademe ve derece ilerlemesi yapılmıyor, öğretmenler kadroya atandıklarında sözleşmelilikte geçen süreleri aylık derece ve kadrolarına yansımıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber