Karbon vergisi getirilebilir

Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı bünyesinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bilgisi dahilinde kurulan "Stratejik Araştırmalar Birimi", 2023 vizyonuna yönelik Türkiye'nin geleceğini ilgilendiren konularda araştırma görevini üstlendi

Haber Giriş : 08 Haziran 2021 08:22, Son Güncelleme : 08 Haziran 2021 08:23
Karbon vergisi getirilebilir

Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre: Bu birimin ilk raporu ise "iklim değişikliği" üzerine oldu. İklim değişikliğinin nedenleri, nasıl çözüleceğine ilişkin bilimsel yaklaşımlar detaylı şekilde ele alınırken, raporun sonuç bölümünde "ulusal", "yerel" ve "bireysel" açıdan özetle şu tavsiyelerde bulunuldu:

Aşırı tüketim yerine ihtiyaca dayalı tüketime odaklanılmalı. Türkiye'de iklim eylemi sosyal politika alanı olarak ele alınarak ona göre bir yol haritası çizilmesi ulusal kalkınma hedeflerimizi ve iklim değişikliği ile mücadele hedeflerimize ulaşma noktasında yararlı olabilir.

Paris Anlaşması'na milli çıkarlarımız göz önünde tutularak taraf olunabilmesi söz konusu olabilir.

Karbon vergisi getirilebilir. Yenilenebilir yatırım fonu oluşturulabilir.

Enerji verimliliğinde gerçekleşen teknolojik gelişmelerin uygulanması teşvik ve takip edilebilir. Temiz enerjinin üretim ve kullanımdaki payı ile elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kullanımı artırılması için çalışmalar yapılabilir. Türkiye'nin Avrupa'nın en çok güneş alan ülkesi olması sebebiyle bu potansiyel 'güneş tarlaları' ile değerlendirilebilir.

Etkin atık yönetiminin sağlanması için vahşi depolama ve çöp dökme sahalarının kapatılması ve AB ile uyumlu Entegre Atık Yönetimi anlayışı ile geri kazanım tesislerinin kurulması elzemdir.

Kentlerin sera gazı envanteri çıkarılmalı, iklim değişikliğinin kenti nasıl etkileyeceği belirlenmeli, ulusal eylem planı ile uyumlu bir emisyon azaltım hedefi konmalıdır.

Fosil yakıt kullanımı kademeli olarak azaltılmalı veya tamamen terk edilmelidir. Yenilenebilir enerjiye geçişte maliyetlerinin belirli bir kısmı devlet tarafından karşılanmalı ve bu dönüşüm teşvik edilmelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber