Eğitimde kadrolaşma iddiaları için araştırma komisyonu kurulması istendi

Haber Giriş : 11 Ocak 2008 09:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

AKP iktidarı döneminde Milli Eğitimi Bakanlığı'nın (MEB) "siyasi hırsla" kadrolaşmaya gitmesi gerekçesi ile 32 milletvekili, TBMM'de araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

TBMM'ye teklif sunan 32 milletvekili, Türkiye Milli Eğitimi'nde görev yapan eğitim çalışanlarının ekonomik ve sosyal sorunlarının iyileştirilmesi, okulların fiziki sorunlarının çözülmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Komisyonda; okullarda yaşanan güvenlik sorunlarının tespit edilerek, yapılacak yasal düzenlemeler dahil olmak üzere alınacak önlemlerin belirlenmesi istendi.

-"NİTELİKLİ EĞİTİMDEN YOKSUN ÇOCUK TOPLUMUN GELİŞMESİNİ ENGELLER"-

Anayasa'nın 98 inci, Meclis İç Tüzüğünün 104 ve 105. maddeleri uyarınca yapılması istenen Meclis Araştırma'sının gerekçesinde, sağlıklı bir toplumun sağlıklı bireyler ile oluşacağı belirtildi. Bireylerin tüm yönleriyle sağlıklı olabilmesi için çocukların çok yönlü gelişiminin sağlanması gerektiği vurgulanan gerekçede, "Sağlıklı yetişmiş bir çocuk, değer yaratmaya adaydır. Toplumun gelişebilmesi, sağlıklı bireylerden oluşması ile mümkündür. Sağlıksız ve nitelikli eğitimden yoksun çocuk ise toplumun mutsuzluk kaynağıdır ve toplumların gelişmesini önleyecek en önemli faktördür" ifadesine yer verildi.

-"OKULLARIN YÜZDE 74'Ü ÖDENEK SIKINTISI ÇEKİYOR"-

Gerekçede, öğretmenlerin ekonomik ve sosyal sıkıntılarının yanı sıra okulların fizik şartlarının eğitim sistemini olumsuz etkilediği kaydedilirken ilköğretim okullarının yüzde 70, normal liselerin ise yüzde 68'inin ikili öğretim yaptığına dikkat çekildi. Gerekçede, "Okullarımızın yüzde 74'ü ödenek sıkıntısı içerisinde olup, velilerden toplanan harçlar ve katkı payları ile hizmet vermeye çalışmaktadırlar" denildi.

-"SİYASİ HIRSLA KADROLAŞMAYA GİDİLDİ"-

Okulların birçoğunda öğretmen açığı bulunduğuna işaret edilen dilekçede, çok sayıda öğretmen adayının da işsiz bulunduğu, bu durumun huzursuzluk yarattığı kaydedildi. Gerekçede, bu nedenle öğretmenlik mesleğinin geleceği açısından ciddi sorunların meydana gelebileceği ifade edildi. Öğretmenlerin kadroyu-sözleşmeli ayrımına tutulmasının da verimliliği ve çalışma barışını etkilediği vurgulanan gerekçede, "Milli Eğitim Politikamız AKP iktidarı döneminde sistem değişikliği bahanesi ile sürekli değiştirilmiş, istikrarlı bir eğitim politikası izlenmiştir. Yine AKP iktidarları döneminde Milli Eğitim Bakanlığı'nda siyasi hırsla kadrolaşmaya gidilmiştir" denildi.

Gerekçede, eğitim sisteminde bulunan eksikliklerin mutlaka giderilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber