İstanbula 20 bin kişilik memur göçü

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 12 Ocak 2008 23:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası ve kamu bankalarının İstanbul'a taşınmasında gözler taşınacak personel sayısına çevrildi. Her ailede 3 kişi olsa, 20 bin kişilik memur göçü yaşanacak.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın karşı çıktığı ancak Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 60. Hükümet'in Eylem Planı'nı anlatmasında son noktayı koymasıyla gözler Merkez Bankası'nın yerine çevrildi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bahsettiği arazi daha önce de gündeme getirilen İstanbul, Anadolu yakasında yer alan Ataşehir'de. Başbakan Erdoğan'ın sözünü ettiği arazi Ataşehir Konutları'nın kuzeyinde kalıyor. Konutlarla, söz konusu araziyi TEM bağlantı yolu ayırıyor. Konut alanı olarak gözüken 2.07 emsal planlı arazi için Toplu Konut İdaresi (TOKİ), daha önce bu alanda konut yapılması için ihaleye çıktı. İmar planının tamamlanamaması nedeniyle ihalenin iptal edilmesinin ardından TOKİ tekrar ihaleye çıktı. Ancak TOKİ bu kez ihaleyi kendisi iptal etti.

Her ailede 3 kişi olsa, 2010'a kadar 20 bin kişilik memur göçü yaşanacak

Merkez Bankası ve kamu bankalarının İstanbul'a taşınmasında gözler taşınacak personel sayısına çevrildi. Kamu bankalarının genel müdürlükleri ile Merkez Bankası'nın Ankara'daki 2 bin personeliyle birlikte İstanbul'a taşınacak memur sayısı 6 bini aşacak. Aileleriyle birlikte bu sayı 20 bine yaklaşırken, bu da ciddi bir göç anlamına geliyor. AKŞAM'a konuşan kamu bankalarındaki birçok personel, İstanbul'a taşınmak istemiyor. Söz konusu proje için Ataşehir'in ismi ortaya çıkınca bölgede emlak fiyatları prim yaptı.

Ankara 1,5 milyar dolar kaybeder

ANKARA Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Merkez Bankası, BDDK ve kamu bankalarının İstanbul'a taşınması halinde, Ankara ekonomisinden yaklaşık 1.5 milyar dolar tutarında bir paranın çıkacağını belirtti. ATO Başkanı Sinan Aygün de, ?Finansal göç İstanbul'un finans merkezi olmasına bir kalorilik etki yapmaz. Olsa olsa Ankara'yı bir deri bir kemik bırakır? dedi. İTO ve TİM ise taşınma kararını desteklediklerini açıkladı.

Proje için plan değişikliği şart

BÖLGE, diğer konut alanlarının da içinde olmasıyla yaklaşık 300 hektarlık bir alanı kapsıyor. Bölge, planlarda konut alanı olarak gözüküyor. Finans merkezi olacağı belirtilen arazi de aynı kapsamda. Uzmanlar, konut fonksiyonunda olan bu arazinin finans merkezi olabilmesi için fonksiyonunun değişmesi gerektiğini belirterek, ?Konutla birlikte ticaret fonksiyonunun da olması gerekir. Bu yüzden, tekrar bir plan değişikliğine ihtiyaç var? diye görüş belirtiyor.

İki metro hattının tam ortasında

FİNANS merkezi olacağı belirtilen araziye, ulaşım imkanı da güçlendiriliyor. Kadıköy-Kartal metrosu, araziye en yakın metro güzergahı. Kadıköy-Kozyatağı kazı inşaatı olarak ilk ihalesi 2005 yılında yapılan Kadıköy-Kartal metrosu yeraltından geçecek.

YİNE Anadolu yakasındaki önümüzdeki aylarda temeli atılacak Üsküdar-Çekmeköy arasındaki metro hattı da Ataşehir'de yeni finans merkezi olan bölgeye çok yakın geçecek.

Yılmaz istifa edecek mi?

BAŞBAKAN Erdoğan, MB'nin İstanbul'a taşımak konusunda ?Kimseye danışmaya ihtiyaç yok? demişti. MB Başkanı Durmuş Yılmaz ise daha önce ?Yasa çıksa da uygulamam, uygulamak isteyene yerimi bırakırım? demişti. Şimdi kulislerde Durmuş Yılmaz'ın istifa edebileceği konuşuluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber