Başbakanlık, lojman isteyen Teziç'i Maliye'ye havale edecek

Haber Giriş : 21 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erdoğan Teziç, kendisine lojman tahsis etmediği için geçtiğimiz günlerde Başbakanlık aleyhine dava açtı.

Teziç, kendisinden önce aynı koltuğa oturan Mehmet Sağlam ve Kemal Gürüz'ün kullandığı Devlet Mahallesi'ndeki konut için hak talebinde bulundu. Bunun üzerine hukuki hazırlık başlatan Başbakanlık yetkilileri, mahkemeye sunulacak savunmada Teziç'e yol gösterdi: ?Türkiye'deki bütün lojmanların sahibi Maliye Bakanlığı'dır. Konut istiyorsanız bize değil oraya başvurun.?

YÖK Başkanı'nın lojman tahsisiyle ilgili Başbakanlık'ı mahkemeye vermesi, tartışmaları da beraberinde getirdi. Erdoğan Teziç, Kamu Konutları Yönetmeliği'nin 7. maddesindeki, ?Özel tahsisli konutların tahsisinde ayrıca tahsis kararı alınmaz, bu göreve seçilme veya atanma yeterlidir.? hükmünü, davasına gerekçe gösteriyor. Başbakanlık yetkilileri ise bunun sadece YÖK'e tahsis edilen lojmanlar için geçerli olduğunu, Başbakanlık'ın kendisine tahsisli bir lojmanı başka bir kuruma veremeyeceğini savunuyor. Söz konusu lojmanın Teziç'in kullanımına verilmesi için konutun önce Maliye Bakanlığı'na iade edilmesi daha sonra bakanlık tarafından yeni bir tahsis yapılması gerektiği ileri sürülüyor.

Türkiye'deki bütün lojmanların sahibi Maliye Bakanlığı. Kamu kurum ve kuruluşlarına verilen lojmanların mülkiyeti devredilmiyor, bakanlık sadece kullanım izni veriyor. Başbakanlık bürokratları, ?kullanım amaçlı olduğu için kendisine lojman tahsisi yapılan kurumların konutları başkasına devredemeyeceğini' belirtiyor. Bu görüşlere dayanak olarak Maliye Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun'un 13/d maddesi gösteriliyor. İlgili maddede, şöyle deniliyor: ?Hazine'nin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerden kamu hizmeti için kullanılması gerekli olanları; genel, katma ve özel bütçeli idarelere tahsis etmek ve tahsis amacının ortadan kalkması veya amaç dışı kullanılması halinde tahsisi kaldırmak; tahsisi kaldırılan taşınmaz mallar üzerinde Hazine dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarına ait yapı ve tesisleri tasfiye etmek, tasfiyeye ilişkin esas ve usulleri belirlemek...?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber