Türk Telekom tüketicilerin mecburiyetini kötüye kullanıyor

Haber Giriş : 28 Ocak 2008 13:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Kemal Özer, Türk Telekom'un abonelerden aldığı sabit ücreti, ?Tüketici mecburiyetini bilerek kötüye kullanmak' olarak değerlendirdi.

Özer yaptığı yazılı açıklamada, hizmet sağlayıcısı işletmelerin, zaman ayrımı gözetmeksizin kesintisiz iletişim sağlaması, enerji tüketimi, personel giderleri ve periyodik bakım yapma zorunluluğu olduğunu kaydederek, işletmelerin bütün bunları bilerek faaliyetlerine başladıkları belirtti.

Özer, ?Bütün bu gerçekler ortada iken faturalara hiçbir hizmet karşılığı olmadan ikinci bir kez sabit ücret adı altında haksız ve hukuksuz bir ücret yansıtılması, ne hukukidir, ne hakkaniyet ölçülerine uymaktadır. Bu ancak, haksız bir eylem olmanın dışında, ?tüketici mecburiyetini bilerek kötüye kullanmaktır.? dedi. Türk Telekom'un sabit ücret uygulamasının, tüketici mevzuatına aykırı olduğunu kaydeden Özer, Danıştay 10. Dairesinin kararı doğrultusunda sabit ücret uygulamasının ?haksız kazanç' olduğunu belirtti.

HİZMET VERMEDEN ÜCRET ALIYORLAR

Telekom çalışanlarının yaptıkları grevi hatırlatan Özer, grev süresi boyunca abonelere hizmet verilmediğini ancak sabit ücretlerin alınmaya devam ettiğini ifade etti. Özer, ?Bu grev bir kez daha göstermiştir ki; telefonlardan alınan sabit ücret sadece haksız ve hukuksuz bir tahsilâttan ibarettir. Vermediği, veremediği hizmet için tüketicisinden haksız tahsilât yapan bir hizmet sağlayıcısına, tüketicinin güvenmesi ise asla mümkün değildir? dedi. Özer, Türk Telekom tarafından sabit ücret uygulamasının sonlandırıldığına dair yazılı bir açıklama beklediklerini, aksi halde suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, aboneleri haklarını aramaya çağırdı.

-Danıştay 10. Dairesinin Kararı

Danıştay 10. Dairesi 2000/1522 sayılı iptal kararında; ?Yapılan iş ve hizmetler karşılığı belirlenip alınacak ücretlerin dışında, belirlenen tarifede değişiklik yapılmaksızın ilgililerden ayrıca, karşılığında konuşma hakkı da tanınmadan ayrı bir ücret istenilmesine yasal olanak bulunmamaktadır. Bu nedenle "Telefon abonelerinden aylık sabit ücret alınmasına ilişkin bu uygulamanın iptaline? kararına varmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber