İki sınav iptalinde iki ayrı bakanlıktan iki farklı uygulama

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Ocak 2008 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 12.11.2006 Pazar günü düzenlenen SSK Başkanlığı Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü Görevde Yükselme Sınavı ile Milli Eğitim Bakanlığınca 26.03.2005 Cumartesi günü düzenlenen Eğitim Kurumları Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavları iki sınavda da yanlış soru uygulamaları nedeniyle Mahkemeler tarafından iptal edildi.

SSK Başkanlığı Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü Görevde Yükselme Sınavı ile ilgili dava konusu olayda; sınav soruları A ve B kitapçığı olarak hazırlanmış ve iki kitapçıkta da 80 soru sorulmuştur.

Soru kitapçıklarında aynı sayıda ve birebir aynı sorular bulunması gerektiği halde B kitapçığında sorulan sorulardan 5 tanesi başka numaralarda tekrar etmiştir. Yani A kitapçığında bulunan 5 soru B kitapçığında yer almamıştır. B kitapçığında 5 soru iki kez yazılmıştır.

Bunun üzerine bakanlık sınav değerlendirmesi yaparken A kitapçığından sınava giren adayların değerlendirmesini 80 soru B kitapçığından sınava giren adayların değerlendirmesini ise 75 soru üzerinden yapmıştır.

Bu durum üzerine değerlendirme şartları eşit olmadığı gerekçesi ve yeniden değerlendirme talebiyle idareye başvuran bir personele olumsuz cevap verilmiştir.

Sitemizde de yayımlanan (http://www.memurlar.net/haber/88442/) Kararın sonuç bölümünde ?Uyuşmazlık konusu olayda her ne kadar davalı idarece, mükerrer olan beş soru iptalinin sınav sonuçlarının değerlendirilmesinden önce yapıldığı ve dava konusu sınav sonuçlarıyla herhangi bir mağduriyetin yaşanmadığı ileri sürülmekte ise de, aynı sınava giren kişilerden bir kısmının 75 soru bir kısmının ise 80 soru üzerinden değerlendirildiği, sınavın değerlendirilmesinde Puan=(Adayın doğru cevap sayısı/ geçerli soru sayısı)*100 formülü uygulandığından, sınavda geçerli soru sayısının, B kitapçığında iptal edilen mükerrer beş soru nedeniyle sınav sonucunun değerlendirilmesi yönünden her iki kitapçık türündeki katılımcılar için hem aleyhine hem de sonuçlar doğurabilecek subjektif bir sahip olduğu, yarışma sınavlarında her katılımcının aynı, objektif kriterler üzerinden sınav sonuçlarının değerlendirilmesini isteme hakkının varlığı göz ardı edilemeyeceğinden objektif ölçme ve değerlendirme ilkesinin ihlal edildiği sonucuna varılan dava konusu sınavda hukuka uyarlık görülmemiştir.? denilmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığınca Düzenlenen Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavına Sendikalarca açılan davalar sonucu sorulan soruların 8 tanesinin yanlış olduğu tespit edildiğinden mahkeme tarafından sitemizde de yayınlandığı gibi Ankara 4.İdare Mahkemesinin 2005/921 Esas Numaralı Dosyasında ( http://www.memurlar.net/haber/54427/ ) ? bilirkişi incelemesi neticesinde yapılan değerlendirme de 14,22,35,74,82 ve 85.sorularının ve cevap anahtarının hatalı olduğu belirlenmiş olup, yapılan değerlendirmeler hükme esas alınabilecek bilimsel yeterlilikte bulunmuştur. Bu durumda hatalı soru ve cevapların bulunduğu 26.03.2005 tarihinde yapılan dava konusu Eğitim Kurumları Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavının objektif ölçme ve değerlendirme ilke tekniğine uygun olmadığı sonuç ve kanaatine varılmakta anılan sınav ve bu sınav sonucu yapılan değerlendirme işlemlerinde hukuka uyarlık görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle açıkça hukuka aykırı olan ve uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlar doğuracağı sonucuna varılan dava konusu Eğitim Kurumları Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavının ve Sınavda tespit edilen hatalı sorular esas alınarak yapılan değerlendirme işlemlerinin 2577 sayılı İYUK'nun 27.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmesinin durdurulmasına? oy birliğiyle karar verildi.?denilmektedir.

Akara 9.idare mahkemesinde Türk Eğitim Sen tarafından açılan başka bir dava sonucunda iptal edilen soru sayısı 8'e ulaşmıştır.

İki kararı da inceleyecek olursak;

SSK davasında kişi müracaat etmiş, yeniden değerlendirme talep etmiş ve bakanlık A gurubunu 80, B gurubunu ise 75 soru üzerinde değerlendirdiği için eşitliğin bozulduğu gerekçesiyle mahkeme davacıyı haklı bulmuştur.

MEB davasında ise Sınav Sorularının ve Cevap Anahtarının hatalı olduğu gerekçesiyle Sendikalar tarafından dava açılmış ve soruların ve cevap anahtarındaki yanlışlıklar tescil edildikten sonra sınav ve sınav sonucunda yapılan değerlendirmelerin iptali için açılan davada yürütmeyi durdurma kararı (yürütmeyi durdurma kararları ile iptal kararları uygulama açısından eşittir) vermiştir.

Konuyu 2 Farklı Bakanlık Nasıl Uygulamıştır?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mahkeme kararının üzerine tüm adaylar eşit olacak şekilde sınav sonuçlarını (tüm adaylara sorulmuş olan sorular üzerinden) yeniden değerlendirip buna göre atamaları gözden geçirmek yerine yapılan tüm atamaların yanı sıra sınav sonuçlarını da iptal yoluna gitmiştir. Üzerinden aylar geçtiği halde yeni bir sınav da açmamıştır. Bu sınavın içeriği Hizmetli Kadrosunda bulunan personelin Memur Kadrosuna geçmelerine ilişkindir.

Milli Eğitim Bakanlığı İse Kararın üzerinden aylar geçtikten sonra sınav sonuçlarını yeniden değerlendirme yoluna gitmiş puanlar 92 soru üzerinden yeniden hesaplanmıştır. Bunun duyurusunu da hiçbir açıklama yapmadan yani bundan sonraki süreçte ne olacağı hakkında en küçük bilgilendirme dahi yapmadan gerçekleştirmiştir. SSK olayında insanların bırakın kadrolarını sınav sonuçları dahi ellerinden, MEB olayında insanların sınav sonuçları ellerinde durmakla beraber makamlarını koruyup korumayacakları konusunda en küçük bir açıklamanın yapılmamış olması ile karşı karşıyadırlar.

Şimdi SSK'nın kadroları iptal ederek, yeniden puanlama yapmadan, eşit şartlarda yapılacak puanlamaya göre atama yapmaması, sınav sonuçlarını da tümden iptal etmesi mi doğrudur?

Yoksa MEB'in sınav sonuçlarını yeniden değerlendirdiği halde, sınava göre (eski sonuçlara göre) yaptığı atamaları iptal edip etmeyeceğini, yeni oluşan puan durumuna göre atama yapıp yapmayacağını dahi açıklamaması mı doğrudur? Bu soruların cevabını memurlar.net izleyicilerine bırakıyoruz.

İki sınav arasındaki farklılıklardan biri ise SSK sınavına katılanların 556 Kişi, MEB sınavına katılanların sayısının ise 602 bin 238 kişi olması.

İki bakanlığın aynı sayılabilecek konuda iki farklı uygulamalar yaptıkları doğrudur fakat iki olayda ve bu sonuçlara sebebiyet veren konuda tek ortak nokta; iki sınavın da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmış olmasıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber