Kıdem tazminatı için 3 alternatif

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 29 Ocak 2008 15:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstihdam paketinde, kıdem tazminatı konusunda 3 alternatif üzerinde duruluyor. Alternatiflerden birinde, kıdem tazminatının kaldırılarak işsizlik sigortası imkanlarının gelişmiş ülkeler düzeyine çıkarılması öngörülüyor.

Her üç alternatifte de kazanılmış haklarının korunarak, yürürlük tarihinden sonraki çalışmaların yeni sisteme tabi olması planlanıyor. Birinci alternatifte, kıdem tazminatı kaldırılarak işsizlik sigortası imkanlarının gelişmiş ülkeler düzeyine çıkarılması ve bu düzenlemeyle, işsizlik sigortasından yararlananların sayısının 3 kat artması öngörülüyor.

Haberin devamı

İşsizlik ödemesinin tavanının, brüt asgari ücretin iki katına kadar artırılması tartışılıyor. İşsizlik sigortasından yararlanma sürelerinin prim ödenen gün sayısının yarısına kadar uzatılacağına, İşsizlik Sigortasındaki bu genişlemeleri karşılamak üzere, İşsizlik Sigortası İşveren Priminin 5-6 puan artırılması gereğine işaret ediliyor. Ancak bu uygulamanın işsizlik ve kayıt dışılığı artıracağı ifade ediliyor.

PRİMLER İÇİN ORTAK FON

Paketteki ikinci alternatifte, her işçi için yatırılan primlerin ortak bir fonda toplanması ve işçilerin mevcuttaki kadar kıdem tazminatı alması değerlendiriliyor. Fonda yeterli tutar olmadığında Hazineden karşılanması planlanan bu alternatifte, prim oranı artırılsa da sistemin ilerleyen yıllarda açık vereceği dikkate alınarak, kamuya getireceği yüklerin sürdürülebilir olmadığına işaret ediliyor.

KATILIM ESASLI FON

Katılımlı Fon başlığı altında ele alınan üçüncü alternatifte ise işçilerin bireysel hesaplarında izlenerek nemalandırılacak ?katılım esaslı' fon kurulması üzerinde duruluyor. Bu kapsamda işverenin, işçiye kıdem tazminatı ödemek yerine her ay işçinin fondaki hesabına, ücretin belirlenecek oranında (yüzde 3-5) prim yatırması, işçinin de işten ayrıldığında fonda biriken parayı nemasıyla birlikte alması tartışılıyor.

Söz konusu alternatifte işçilerin mevcuttaki kadar kıdem tazminatı alamaması ihtimalinin doğabileceği, ancak işsizlik sigortasının da bunu telafi edecek ölçüde genişleyeceği düşünülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber