Nakitte kalın ve hep tetikte durun

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 30 Ocak 2008 21:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uluslararası yatırım bankası Merrill Lynch'e göre Ortadoğu dolardan kaçacak, piyasalar artık işsizlikle de boğuşacak. Gary Dugan, parası olana nakitte kalmayı öneriyor.

Uluslararası yatırım bankası Merrill Lynch'in Avrupa Ortadoğu Afrika Bölgesi Global Varlık Yönetimi Bölüm Başkanı Gary Dugan , 2007'nin son çeyreğinde hız kesen global ekonominin 2008 yılına zayıf bir noktadan başladığını belirterek yatırım araçlarından çoğunun getirilerinin sınırlı olacağını söyledi.

Merrill Lynch 2008'e bakış Global Varlık Yönetimi başlıklı toplantıda konuşan Dugan, "Bu yıl yatırım yapmak için, portföyde nakit bulundurulması ve bir süredir kötü performans gösteren varlıklara yatırım yapma yönünde açık fikirli olunması hayati önem taşıyor" dedi.

İşsizlik de korkutacak

Dugan, küresel büyümenin 2008'de, ciddi faiz indirimleri desteği olmaksızın yeni bir ivme kazanmakta zorlanacağına dikkat çekerek, bu yavaş büyümeyle beraber olası işsizlik artışlarının da piyasaları ürkütebileceğini ifade etti. Dugan şöyle konuştu: "Yıl içinde altın ve petrol fiyatlarında düşme olabilir. 2008'de bir ons altının ortalama fiyatı 750 dolar, petrolün varili ise 82 dolar olarak öngörülebilir."

Güç, Batı'dan Doğu'ya kaçıyor

Dugan, döviz piyasalarındaki en ciddi şok riskinin, dolara endeksli kur çıpası kullanan bazı para birimlerinin bu çıpadan vazgeçmesiyle yaşanacağını belirtti. Ortadoğu paralarının ABD Doları'yla paralel olduğunu söyleyen Dugan, "Önümüzdeki yıllarda Ortadoğu paralarının dolardan ayrılacağını düşünüyoruz. Bu olursa, yüzde 10-15 arası değer artışı gerçekleşir" diye konuştu. ABD'nin artık eskisi kadar güçlü olmadığını vurgulayan Dugan, "Onun yerini artık Doğu'nun Avrupa'sı aldı. Ekonomik gücün, Batı'dan Doğu'ya kaydığını görüyoruz. Avrupa için de en önemli partnerler, Asya ülkeleri ve Çin. Gerçek büyüme Doğu'da olacak, Avrupa'nın dikkatini Doğu'ya çekmesi gerek" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber