Prof. A. Yayla: Ben siyaset bilimciyim, artık kuşları ve böcekleri anlatacağım

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Ocak 2008 13:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atatürk'e hakaret ettiği gerekçesiyle İzmir 8'inci Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Liberal Düşünce Topluluğu Başkanı Prof. Dr. Atilla Yayla'nın cezası, 2 yıl içerisinde yeniden suç tekrarlanmadığı takdirde iptal edilecek.

The Guardian gazetesine Türkiye'de akademisyenlerin ifade özgürlüğü kısıtlamaları ve devleti eleştirme hakkının bulunduğunu ancak, bunun gittikçe zorlaştığını belirten Prof. Yayla, mahkeme kararını temyiz etmeye hazırlandığını anlattı.

?KUŞLAR VE AĞAÇLARDAN KONUŞMAK GEREKECEK''

Türkiye'deki siyasi ideolojilerde özgürlükler ve insan hakları yerine kuşlar ve ağaçlardan konuşmak gerektiğini, 2 yıl boyunca sıkı takip altında olacağını anlatan Prof.Dr. Yayla, ?Bu noktadan sonra okutman olarak çalıştığım okullarda ders vermekte sıkıntı yaşayacağım. Öğrencilerim dersleri izleyebilir, sözlerimi dinleme cihazlarına kaydedebilir ve beni okula şikayet edebilir. Hayatımı mutsuz ve sıkıntılı bir şekilde sürdüreceğim'' dedi.

Türkiye'de insanların konuşmadan önce iki kere düşünmek zorunda kalacaklarını öne süren Prof.Dr. Yayla, ?Ben Türkiye'de tanınmış bir kişiyim ve dünyanın her yerinde arkadaşlarım olması nedeniyle güvende olduğumu hissediyorum. Fakat, başkaları için konuşmak zor olacaktır'' diye konuştu.

TÜRKİYE'YE DÖNECEK

Prof.Dr. Yayla'nın Gazi Üniversitesi'nden ayrıldığını halen Buckingham Universitesi'nde öğretim görevlisi olduğunu hatırlatan gazete, Prof.Dr. Yayla'nın gelecek yaz yeniden Gazi Üniversitesi'ne döneceğini yazdı. Gazete, Prof.Dr. Atilla Yayla'nın Türkiye'de ifade özgürlüğünü kısıtlayan 40 yasa maddesi bulunduğu iddialarına da yer verdi.

The Guardian, Türkiye'de ifade özgürlüğünü iyileştirme yolunda birçok reform yapıldığını fakat, bunların ?kozmetik değişimlerden' öte gitmediğini ve gerçek girişimler olmadığını belirten eleştirmenlerin ?Türkiye'de akademik özgürlüğün ve ifade özgürlüğünün olmaması üzücü'' dediğini yazdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber