Doğuda tipi gitti Sibirya soğukları kaldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ocak 2008 11:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğu Anadolu Bölgesinde karayolu, demiryolu ve havayolu ulaşımını önemli ölçüde aksatan ve hayatı durma noktasına getiren kötü hava koşulları, yurdu terketti. Tipinin terketmesiyle güneşli bir güne başlayan bölgede Sibirya Soğukları yeniden kendini gösterdi. Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Muş'ta 2 bin 300'ü aşkın köyün merkezlerle bağlantısını açmak için çalışmalar sürdürülüyor.

KARAYOLLARINDA TEK ŞERİT DÖNEMİ

Çığ ve tipi nedeniyle kapanan Erzurum bağlantılı Bayburt, Ardahan, Artvin, Bingöl, Erzincan, Kars, Ağrı, Muş karayollarında ulaşım tek şeritten verilmeye başlandı. Karayolları 12'nci Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgi göre, Erzincan- Tunceli, Erzincan- Gümüşhane, Kars- Iğdır, Ardahan- Kars, Iğdır- Ağrı, Sarıkamış- Karaurgan, Karayazı- Göksu- Karaçoban, Tekman- Gökoğlan, Doğruyol- Arpaçay, Kağızman- Tuzluca, Narman- Pasinler, Şavşat- Ardahan, Çıldır- Ardahan- Kars, Muş- Kulp- Diyarbakır karayolları ise 29 Ocak gününden bu yana kapalı bulunuyor. Erzincan- Erzurum arasına çığ düşmesi sonucu Haydarpaşa- Kars ve Ankara- Erzurum arasında tren seferleri yapılamıyor. Doğu Ekspres yaklaşık 200 yolcusuyla birlikte Erzincan'da yolun açılmasını bekliyor. Kars, Erzincan, Muş, Ağrı'da kötü hava koşulları yüzünden uçak seferleri yapılamıyor.

KÖY YOLLARI, GEÇİT VERMİYOR Kırsal alanda kar kalınlığının birkaç metre olması ve tipi nedeniyle Erzurum'un 724, Erzincan'ın 442, Kars'ın 340, Ağrı 338, Muş'un 300, Ardahan'ın 140, Iğdır'ın 102 köyü ile 48 saatten beri ulaşımı sağlanamıyor. 'En nankör mücadele olarak nitelendirilen kar temizleme çalışmasının bir kilometresi kuruluşlara yaklaşık 700 YTL'ye mal oluyor. Köy yollarını açmak için olağanüstü çaba harcayan işçiler, "Kar yağışı ve tipi durmak bilmedi. Açtığımız yollar kısa sürede tekrar kapanıyor" diye konuştular.

Erzurum ve çevresinde İl Genel Sekreterliği ile Karayolları Bölge Müdürlüğü ekipleri, muhtemel çığ noktalarını sürekli kontrol altında tutmaya çalışıyorlar. Kar kalınlığının yer yer 3 metreyi bulduğu bölgede 24 saat görev yapan ekipler, telsizlerle tehlikeli noktaları merkeze bildirerek karayollarının trafiğe kapatılmasını sağlıyorlar. Çığın tehdit ettiği Erzurum - Bingöl karayolunda ise yüksek kesimler, ekipler tarafından adeta gözaltına tutuluyor.

SİBİRYA SOĞUKLARI GELDİ Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, iki gün aralıksız devam eden yoğun kar yağışı ve tipinin ardından bölgede Sibirya soğuklarının tekrar etkili olmaya başladığını bildirdiler. Bölgede gecenen en düşük sıcaklığı, sıfırın altında olmak üzere Erzurum'da 25, Kars'ta 20, Ardahan'da 17, Erzincan'da 10, Ağrı'da 8, Muş'ta 5 ve Iğdır'da 3 dereceyi buldu. Günün en yüksek sıcaklığı ise yine sıfırın altında Ardahan'da 10, Erzurum'da 8, Kars'ta 7, Ağrı'da 3, Erzincan ve Muş'ta 1 derece oldu. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü kayıtlarına göre, kar kalınlıkları Muş'ta 41, Erzincan, Kars'ta 40, Ağrı, Erzurum'da 38, Ardahan'da 37 ve Iğdır'da 4 santim olarak ölçüldü. Kar kalınlığı Palandöken Kayak Merkezi'nde 85, Sarıkamış'ta 100 santime ulaştı.

KAZALAR ARTTI Öte yanan Kars'tan Dağpınar Beldesi'ne giden Burhan Erkmen yönetimindeki 36 M 906 plakalı yolcu minibüs, Kars- Iğdır karayolunun 20'nci kilometresinde yolda kayarak şarampole yuvarlandı. Şans eseri devrilmeyen minibüste bulunan bazı yolcular hafif yaralandı. Minibüs, Dağpınar Belde Belediyesi'ne bağlı bir kepçe tarafından çekilerek şarampolden çıkarıldı.

DOĞUM HASTASI KIZAKLA KURTARILDI Ardahan'ın Göle ilçesine bağlı Çakıldere köyünde yaşayan 35 yaşındaki Nebiha Koçak'ın doğum sancıları başlayınca yakınları kaymakamlığı arayarak yardım istedi. Çakıldere Köyü'nden atlı kızağa bindirilen Nebiha Koçak, 5 kilometre ötedeki anayola indirildi. Yaklaşık bir saatlik kızakla yolculuk sonrası karayola getirilen Koçak, burada bekleyen ambulansla Ardahan Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Nebiha Koçak, sezeryanla beşinci doğumunda bir erkek çocuk dünyaya getirdi. Solunum yetmezliği yaşayan bebek, Erzurum Kadın- Doğum Çocuk hastanesine kaldırıldı. Anne Koçak'ın sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

KALP HASTASI NA ACİL MÜDAHALE

Muşa bağlı 20 kilometre uzaklıktaki Sarıdal Köyünün Bahar Mezrasında kalp hastası olan yaşındaki kadın Bedülzaman Takıcı, yaklaşık 4 saatlik bir çaba sonucu Muş Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Sait Takıcı "Eşim kalp hastasıdır. Bunun yanında iki üç günden buyana şiddetli baş ağrısı çekiyor. Hastalığı nedeniyle üç gündür de ağzına bir lokma yemek koymadı. Kalp rahatsızlığı da artınca Özel İdareden yardım istedik. Eşimi battaniye içine koyduk. Köylüler yola kadar indirdiler. Sonra arazili araca bindirerek hastamızı Muş'a getirdiler. Kendilerine çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber