Kadın şiddetin hem mağduru, hem de faili

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Şubat 2008 12:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Alev Dedegil, Türkiye'de kadınların şiddetin hem mağduru hem de faili olduğunu ifade ederek, "Kadınlar; fiziksel ve psikolojik şiddet görüyorlar. Ama bir yandan da çok ağır bir biçimde bu şiddeti uyguluyorlar; çocuklarını, kardeşlerini, gelinlerini dövüyorlar" dedi.

30 arkadaşıyla birlikte İstanbul'da kurduğu, İstanbul Kadın

Araştırmaları Merkezi'nin (İKAM) başkanlığını da sürdüren Dedegil, AA muhabirine, kadına yönelik şiddet ve kadının uyguladığı şiddet konularında görüşlerini dile getirdi.

Dedegil, İKAM'ın araştırma yaptığı konulardan birisinin de "Şiddet" olduğunu söyledi.

Kadın sorunlarını, "Sağlık", "Eğitim", "Şiddet" ve "Siyasi katılım" gibi ana başlıklarda ele aldıklarını anlatan Dedegil, şunları söyledi:

"Şiddet dediğiniz zaman, 'Kimden şiddet, kime şiddet?' gibi alt başlıklarda olaya bakmaya çalışıyoruz. Şiddet incelenirken kadını sadece mağdur olarak algılamak kültürü var bizde. Bu da sizi sıkıntılı bir yere götürüyor. Nereye götürüyor? Sürekli mağdur olduğunu empoze ettiğiniz birilerini, sürekli korumaya çalışıyorsunuz. Ama kadın Türkiye'de şiddetin hem mağduru hem de faili. Fail olduğunu gözardı etmemeliyiz.

Bir şeyden nasıl korunacaksın?... Peki tamam, 'Senden birileri nasıl korunacak?' gibi bir şey çıkıyor ortaya.

Çünkü Türkiye'de kadınlar haklı olarak şiddetten çok şikayetçiler.

Fiziksel, ekonomik ve psikolojik şiddet görüyorlar. Ama bir yandan da kendileri çok ağır bir biçimde bu şiddeti uyguluyorlar; çocuklarını, kardeşlerini, gelinlerini, birbirlerini dövüyorlar. Ne oluyor? O zaman siz bir hadisenin faili olduğunuzda, mağdur olmaktan şikayet etme hakkınızı da kaybedersiniz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber