Kartta taksiti abarttık BDDK harcamalara önlem alacak!

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 03 Şubat 2008 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

OKAN MÜDERRİSOĞLU

Kredi kartında taksitli harcamaların tutarının toplam cironun yüzde 42 seviyesine ulaşması ve taksite bırakılan tutarın giderek artması, BDDK'yı önlem almak için harekete geçirdi..

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartları ile yapılan harcamalarda taksit turarını mercek altına almaya başladı. Kart kullanılan harcamalarda taksite bırakılan tutarın giderek artması karşısında mini önlem düşünülüyor. Gıda ve akaryakıta taksit uygulamasının daraltılması hedefleniyor. Aralık 2007 itibariyle 26.3 milyar YTL'lik kredi kartı stokunun 11 milyar YTL'sini taksitli tutar oluşturuyor. Kartla yapılan harcamaların yüzde 42'si taksitli borç haline gelmiş durumda. 2004'te kartla taksitli harcamalar 3 milyar YTL, taksitsiz tek çekim harcamalar da 9 milyar YTL düzeyindeydi. Yani tüketici kazanacağı parayı bugünden harcamak yerine kredi kartını bir ödeme aracı olarak kullanmayı tercih ediyordu. Bugün gelinen noktada taksitli harcama tutarlarındaki artışın alarm vermesi tüketicilerin de cepte olmayan parayı taksitlere bölüp ödemeyi abarttığını gösterdi. Kredi kartlarında taksitli harcamaların toplam borç tutarına oranı 2006'da yüzde 35'ler düzeyindeydi. 2005'te ise söz konusu oran yüzde 30 civarında ve 2004'te de yüzde 25'ler seviyesindeydi. Yani neredeyse son 3-4 yılda kredi kartıyla harcalamalarda taksitli ile taksitsiz arasındaki fark 3 kattan 1.5 kata kadar geriledi. İşte BDDK'yı harekete geçiren tablo da bu oldu. Kredi kartı harcamalarında taksiti artıran ve özendiren iki önemli kalem akaryakıt ve gıda ürünleri. Bu da faizleri yüzde 5'e varan kredi kartlarındaki taksit alışkanlığı otoritenin endişelenmesine neden oldu.

SON dönemde "gayrimenkul bankası", "soru bankası", "faturabank" gibi takıların yaygın olarak tercih edildiğini belirleyen BDDK, finansal kurum olmadığı halde "banka" ismini kullanan şirketlerin peşine düşerek, idari ve hukuki atak başlattı. Bankacılık Kanunu gereği, bir şirketin unvanına "banka" ismini ekleyebilmesi BDDK'nın onayına tabi. BDDK yönetimi ilk olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na başvurarak, şirket tescillerinde "banka" ismi bulunup bulunmadığına özel olarak dikkat edilmesini istedi. BDDK ayrıca, "göz bankası", "kan bankası" gibi sağlık alanında faaliyet gösteren kuruluşlarla ilgili işlem başlatmazken, mali sonuç doğurabilecek şirketleri tespit ederek isim değişikliği yapmalarını talep etti.

SAKINCALI BULDU

BDDK, emlak sektöründe uzun süredir hizmet veren "Koçak Gayrimenkul" şirketinin, "Koçak Gayrimenkul Bankası" markası ile faaliyet göstermesini sakıncalı buldu. "Gayrimenkul Bankası" isminin, tüketicide "mortgage kuruluşu" izlenimi verebileceği, hatta yeterince bilgi sahibi olmayan tüketici grubunun bu şirkete gerçek bankaymış gibi para yatırmasına yol açabileceği kaygısı oluştu. Koçak Gayrimenkul Bankası'ndan isim değişikliği isteyen BDDK, umduğu sonuca ulaşamayınca savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılık, şirketi haklı bulup takipsizlik kararı verince BDDK, itirazen dosyayı mahkemeye taşıdı. İlk duruşma Nisan 2008'de gerçekleşecek.dı. Şirket yetkilileri, "Gayrimenkul Bankası" tescilinin yeni olmadığını belirtti.

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun geçici verileri, finansal sektörün 2007'de iyi bir yıl geçirdiğini ortaya koydu. 2006 yılını 11 milyar YTL kârla kapatan bankacılık sektörü geçen yıl kârını yüzde 69 oranında artırarak 16 milyar YTL'ye yükseltti. 2006 yılı sonunda bankaların 107 milyar YTL dolayındaki "türev ürünler" hacmi de 2007 sonunda 176 milyar YTL'ye ulaştı. Böylece, bankaların kredi risklerini, türev ürünler olarak tanımlanan vadeli veya endeksli yatırım araçları ile yönetebildiği görüldü.

Yayın tarihi: 3 Şubat 2008, Pazar

Web adresi: http://www.sabah.com.tr/2008/02/03//haber,69DE0C95B7BC45BCBD2CE852DB32B766.html

Tüm hakları saklıdır.

Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber