Öğretim üyelerinden başörtüsüne destek

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Şubat 2008 14:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği (OMÜ-DER) üyesi 200 öğretim görevlisi, üniversitelerde türban yasağının kaldırılmasını desteklediğini açıkladı.

OMÜ-DER Başkanı Prof. Dr. Recep Tapramaz, öğretim üyeleriyle birlikte dernek binasında yaptığı basın toplantısında, üniversitelerden türban yasağının kalkmasını desteklediklerini ifade etti. Prof. Dr. Tapramaz, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de üniversitelerin toplumla barışık olmasını arzuladıklarını kaydetti. Öğretim üyeleri olarak üniversitelerin her türlü fikrin, ideolojinin, inancın serbestçe ortaya konulabildiği ve tartışılabildiği, ayrımcılığın asla olmadığı mutena kurumlar ve mekanlar

olduğuna; yasakların, ayrımcılığın ve baskının üniversiteyle birlikte düşünülemeyeceğine, düşünülmemesi gerektiğine inandıklarını vurgulayan Prof. Dr. Tapramaz, "Üniversiteler toplumun gelişimini engelleyen, farklılıkları kısıtlayan, toplumla çatışma içinde olan kurumlar değil, toplumun önünü açan, geleceği hazırlayan, toplumsal sorunlara çözümler üreten, toplumla barışık kurumlar olmalıdır. Üniversitelerimizin ürettikleri gerilim, yasak ve çatışmalarla değil, insanlığın bilgi ve birikimine yaptığı

katkılarla anılması esas arzumuzdur. Bu üretimi, düşünce ve davranışları sınırlandırılmış kişiler değil, özgür düşünen ve davranan kişilerin yapabildiği bir vakadır. Ancak özgür bireylerin üretken olabildikleri unutulmamalıdır" dedi.

Üniversitelerde yıllardan bu yana uygulanan kılık-kıyafet uygulamasının esas itibariyle bir yasak ortaya koyması ve özgürlükler önünde engel oluşturması nedeniyle üniversite kavramına zarar verdiği kanaatinde olduklarını kaydeden Prof. Dr. Tapramaz, "Özgürlükler mekanı olması gereken üniversitelerde 'yasak' kavramının meşruiyet kazanması ve bunu başka yasakların izlemesi tehlikesi vardır. Bu yasağa odaklı tartışmalar ile yasağın sürdürülmesine yönelik girişimleri ve ileri sürülen görüşleri kaygıyla ve yakından izliyoruz. Çünkü yasakçılığı büyük tehlike olarak değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Üniversitelerin baskılarla, yasaklarla birlikte düşünülemeyeceğine inandıklarını vurgulayan OMÜ-DER Başkanı Prof. Dr. Tapramaz, şöyle devam etti:

"Üniversitelerde kılık-kıyafet konusunu kişilerin belirli kıyafetleri giyebilmeleri veya giyememeleri açısından değil, insanların kılık ve kıyafetlerini kendi özgür iradeleriyle tercih edebilmeleri, yaşama biçimlerini kendi özgür iradeleriyle belirleyebilmeleri açısından değerlendiriyoruz. Bununla birlikte, yetişkin insanların söz konusu tercihlerinin temel bir insan hakkı olduğuna, herhangi nedenle ayrıma ve engellemeye maruz kalmamaları gerektiğine inanıyoruz. Her demokratik ve gelişmiş ülke

üniversiteleri gibi bizim üniversitelerimizin de toplumun değerleriyle barışık olmasına, cinsiyet din, ırk, düşünce, kılık-kıyafet ve ideoloji ayrımı yapmaksızın bütün öğrencilere eğitim ve öğrenim hakkının istisnasız tanınmasını gerekli görüyoruz. Hiçbir yasal dayanağı olmayan keyfi uygulama ve düzenlemelerin en kısa zamanda sonlandırılmasını bekliyor; bu yolda sergilenen tüm olumlu çabaları destekliyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber