Yargıtay'da üye sayısı 250'den 150'ye düşecek

Haber Giriş : 03 Şubat 2008 16:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

22. Dönem TBMM'de büyük tartışmalara neden olan ve Yargıtay'ın yapısını değiştirecek, Yargıtay Kanununda değişiklik öngören tasarısı yeniden Meclis gündeminde. AKP'nin, geçen dönem CHP'nin sert muhalefeti nedeniyle Adalet Komisyonu'nda görüşmelerini ertelediği, Yargıtay Kanunu 2008'de ilk görüşülecek tasarılar arasına alındı.

-YARGITAY ÜYE SAYISI DÜŞÜYOR-

Tasarıyla, kurulması öngörülen bölge adliye mahkemelerinin göreve başlamasıyla adli yapıdaki değişiklik olacağı göz önüne alınarak, Yargıtay'ın daire ve üye sayısı yeniden düzenleniyor.

İstinaf mahkemeleri olarak bilinen Bölge Adliye Mahkemeleri Bölge Adliye Mahkemeleri' nin kurulacak olması nedeniyle hazırlanan tasarıyla Yargıtay'daki üye sayısı 250'den 150'ye düşecek. Üye sayısı 150'inin altına düşene kadar Yargıtay'a yeni üye alınmayacak. Hukuk Dairesi sayısı 21'den 13'e, Ceza Dairesi sayısı 11'den 7'ye inecek.

Hukuk ve Ceza Kurulları, Birinci Başkanlık Kurulu ile Yüksek Disiplin Kurulunun oluşumu ve çalışma şekilleri yeniden belirleniyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın görevleri Anayasa ve diğer kanunlarda yapılan değişikliklere paralel olarak, savcılık unvanları da yine çeşitli kanunlarda yapılan değişikliklere uygun olarak düzenlenecek.

Yargıtay'ın görev kapsamı yeniden belirlenirken, çalışma usullerine ilişkin genel esaslar yeniden düzenleniyor.

Tasarıyla, Yargıtay kararlarının elektronik ortama geçirilmesi ile kararların arşivlenmesi öngörülüyor. Ayrıca Yargıtay Kütüphanesi, Bilgi İşlem Merkezi Müdürlüğü yanında bazı bürolar kurulması da tasarı da yer alıyor. Bu yeni yapılanmada Yargıtay Başkanlığı'na 40 yeni kadro ihdas edilmesi öngörülüyor.

Yeni yapılanmayla, Yargıtay'ın iş yükü yarıyarıya düşecek. Yargıtay içtihat üreten bir yüksek mahkeme işlevi kazanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber