Akciğer kanseri öldürüyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Şubat 2008 18:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Çetin, akciğer kanseri görülme sıklığının son yıllarda giderek arttığını bildirdi.

Dr. Çetin, yaptığı açıklamada, daha önceleri sıklıkla 60 yaşın üzerindeki erkeklerde görülen akciğer kanserinin, günümüzde kadınlar arasında da görülme sıklığının arttığını belirtti. Dr. Çetin, "Akciğer kanseri, büyük oranda sigara kullanımına bağlı olarak geliştiğinden aynı zamanda önlenebilir tek kanser türü olarak tanımlanabilir. Akciğer kanseri tüm dünyada erkeklerde en sık görülen kanserdir. Dünyada tüm kanser ölümlerinin yüzde 28'i akciğer kanseri nedeniyledir. Bu oran erkeklerde yüzde 35, kadınlarda yüzde 19'dur" dedi.

Akciğer kanserinin nedeninin yüzde 90 oranında sigaraya bağlı olduğunu kaydeden Dr. Çetin, "Ülkemizde her yıl 35 bin kişinin tütün ile ilgili hastalıklardan öldüğü düşünülürse, yaklaşık 15 ile 20 bin arasında kişi akciğer kanserinden ölmektedir. Ülkemizde akciğer kanseri erkeklerde en sık görülen kanserken, kadınlarda meme ve genital bölge kanserlerinden sonra üçüncü sıradadır" diye konuştu.

Dr. Çetin, sigara dumanının akciğerin kendini temizleme işini hasara uğrattığını ve sigara dumanındaki kanser oluşturucu ajanların normal akciğer hücrelerini etkileyerek kanser oluşumunu başlattığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Sigara içmeyi bırakmak bir kişinin akciğer kanseri olma riskini büyük ölçüde düşürür. Aynı şekilde puro ve pipo kullananlar da akciğer kanseri olma riskine sahiptirler. Akciğer kanserine yakalanma riskini azaltmak için sigara içmeyin ve hiç bir tütün ürününü kullanmayın. Şayet sigara içiyorsanız hemen bırakın, içmiyorsanız sigara dumanından uzak durun. Bol miktarda sebze ve meyve tüketin. Düşük yağlı yiyecekleri seçin. Fiziksel olarak aktif olun, Sağlıklı bir yaşam için aktif olmak, akciğer kanseri riskini azaltır. Haftada bir kez mutlaka egzersiz yapın ve alkol kullanmayın."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber