Enfeksiyon hemşiresi yetersiz

Haber Giriş : 04 Şubat 2008 19:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği Başkanı Prof. Dr. Selma Karabey, hastane enfeksiyonlarının devlete önemli bir mali külfet yüklediğini , enfeksiyon görülme sıklığını azaltmak için enfeksiyon hemşiresine büyük görevler düştüğünü bildirdi..

Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği Başkanı Prof. Dr. Selma Karabey, hastane enfeksiyonlarının devlete önemli bir mali külfet yüklediğini , enfeksiyon görülme sıklığını azaltmak için hastane enfeksiyonu kontrol komitesinde enfeksiyon hemşiresine büyük görevler düştüğünü açıklayarak, ? Her 250 yatağa normalde 1 kontrol enfeksiyon hemşiresi düşmeli ama ne yazık ki bu durumdaki hastaneler Türkiye'de yok denecek kadar az? dedi.

Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği ile Prizer Türkiye'nin Şubat 2007'de hayata geçirdiği ? Ellerimizde Sağlık? programının sonuçlarını ve 2008 hedeflerini anlatmak için İstanbul'da düzenlenen basın toplantısına; Dernek Başkanı Prof. Dr. Selma Karabey, Dernek Genel Sekreteri Prof. Dr. Serhat Ünal, yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Sercan Ulusoy ile Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. İftihar Köksal katıldı.

2007 yılında gerçekleşen program kapsamında Türkiye çapındaki 7 hastanenin 1600(450 hekim, 1150 sağlık personeli) sağlık mesleği mensubu hastane infeksiyonlarının kontrolüne yönelik bilgi paylaşıldığı, 2008 yılında ise 8 yeni hastanenin daha katılımıyla programın devam edeceği, yıl sonuna kadar 1500 sağlık çalışanına daha eğitim verileceği açıklandı.

10 HASTADAN BİRİ YAKALANIYOR

Prof. Dr. Sercan Ulusoy konuşmasında hastane infeksiyonlarının ölüm nedenleri arasında kalp hastalıkları, kanser ve beyin kanamalarından sonra 4. sırada yer aldığını belirterek ? DSÖ verilerine göre hastanede yatarak tedavi gören her 10 hastadan birinde hastane enfeksiyonu görülüyor. En fazla ise yoğun bakımda oluyor. Hastane kökenli zatürrelerin yoğun bakımda görülme sıklığı yüzde 50'yi buluyor? dedi.

Prof. Dr. Serhat Ünal da ellerlimizde sağlık programının hastane enfeksiyonlarının kontrolü alanında önder bir proje olduğunu belirterek şöyle devam etti.

" 2007 yılında programı gerçekleştirdiğimiz hastanelerimizde önemli veriler elde ettik. Buna göre ventilatörle ilişkili pnomi hızında kateterle ilişkili üriner sistem infeksiyon hızında ve kateterle ilişkili kan dolaşımı infeksiyon hızında önemli bir azalma sağlandı. Bu sonuçlar projenin başarıya ulaştığının göstergesidir.

Aslında hastane infeksiyonlarını önlemede en ucuz ve en etkili yöntem el yıkamadır. Buna hastalar hasta yakınları kadar özelliklerle hekimlerin hemşirelerin tüm sağlık çalışanlarının uyması gerekir. "

Sağlığın Sesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber